Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Rizab Rasmi Malaysia Berjumlah US$105.3 Bilion pada Akhir November 2020 – BNM

By 31 Disember 2020Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 31 Dis (Malaysiaaktif) – Aset rizab rasmi Malaysia berjumlah US$105.3 bilion pada akhir November 2020, manakala aset mata wang asing lain berjumlah US$1.51 bilion, kata Bank Negara Malaysia (BNM).

BNM dalam satu kenyataan hari ini berkata mengikut format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain, serta jangkaan dan prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi Kerajaan Persekutuan dan BNM untuk tempoh 12 bulan akan datang.

Menurut bank pusat, bagi tempoh 12 bulan akan datang, aliran keluar jangka pendek yang telah dikenal pasti bagi pinjaman, sekuriti dan deposit mata wang asing apabila matang yang termasuk pembayaran balik berjadual peminjaman luar negeri oleh Kerajaan dan kematangan Bil Antara Bank dalam mata wang asing Bank Negara berjumlah US$8.47 bilion.
“Kedudukan hadapan pendek adalah sebanyak US$6.425 bilion manakala jumlah kedudukan hadapan panjang adalah sebanyak US$1.485 bilion pada akhir November 2020, mencerminkan pengurusan mudah tunai ringgit dalam pasaran wang.

“Sejajar dengan amalan yang diterima pakai sejak April 2006, data ini tidak termasuk unjuran aliran masuk mata wang asing daripada pendapatan faedah dan pengeluaran pinjaman projek.

“Unjuran aliran masuk mata wang asing berjumlah US$2.438 bilion bagi tempoh 12 bulan akan datang,” katanya.

BNM berkata satu-satunya saluran keluar bersih jangka pendek aset mata wang asing luar jangka ialah jaminan Kerajaan bagi hutang luar negeri dalam mata wang asing yang akan matang dalam tempoh satu tahun, berjumlah US$327.6 juta.

“Rizab antarabangsa Malaysia tidak mempunyai sebarang pinjaman dalam mata wang asing yang terkandung opsyen, kemudahan kredit belum digunakan dan kemudahan kredit tanpa syarat yang diberikan oleh atau kepada bank pusat lain, organisasi antarabangsa, serta bank dan institusi kewangan lain.

“Bank Negara Malaysia juga tidak terbabit dalam urus niaga opsyen mata wang asing terhadap ringgit,” kata bank pusat.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda