Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Dua Minggu ‘Sekatan Pergerakan Penuh’ Akan Datang Kritikal

By 13 Jun 2021Tiada komen1 minit bacaan

Foto: Gambar fail

PUTRAJAYA, 13 Jun (Malaysiaaktif) – Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menegaskan, tempoh dua minggu pelaksanaan sekatan pergerakan penuh akan datang merupakan tempoh yang kritikal untuk negara mengurangkan bilangan kes kepada 4,000.

Beliau berkata dalam tempoh berkenaan, kerjasama semua pihak amat diperlukan untuk membantu melandaikan lekuk COVID-19, yang masih mencatatkan bilangan kes harian yang tinggi.

Namun, pada masa sama beliau turut kesal dengan tindakan sesetengah pihak yang masih melakukan pergerakan yang tidak perlu, termasuk perhimpunan seperti parti keramaian dan majlis.

“Ini adalah sesuatu yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Negara merekodkan sejumlah 5,793 kes baharu harian COVID-19 semalam berbanding 6,849 kes kelmarin, manakala jumlah kes sembuh COVID-19 juga sekali lagi mencatatkan angka tertinggi sejak pandemik itu melanda Malaysia, dengan 8,334 kes berbanding 7,749 kelmarin.

Kerajaan pada 28 Mei lepas memutuskan, untuk melaksanakan sekatan pergerakan penuh sektor sosial dan ekonomi fasa pertama di seluruh negara bagi tempoh 14 hari bermula 1 hingga 14 Jun.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda