Skip to main content
HomeViral

Warga Emas 101 Tahun Jaga Anak OKU, Meninggal Dunia

By 7 Ogos 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

KUALA NERANG, 7 Ogos – Warga emas berusia 101 tahun yang menjaga anak lelaki bongsunya yang merupakan orang kurang upaya (OKU) meninggal dunia akibat sakit tua di rumah anak saudaranya di Kampung Bukit Nambua di sini awal pagi Jumaat.

Meliah Md Diah yang tidak mengalami sebarang penyakit kronik meninggal dunia kira-kira pukul 3.30 pagi di sisi anak lelakinya itu, Abdul Rahman Saud, 63, selepas mengadu sesak nafas.

Anak saudaranya Siti Jaleha Yunus, 59, berkata ibu saudaranya itu mengadu sesak nafas kira-kira pukul 7.30 malam ketika berada dirumahnya yang terletak bersebelahan dengan rumah anak saudaranya itu.

Katanya bimbang mengenai keselamatan warga emas itu, keluarganya mengambil keputusan membawa dua beranak itu untuk tinggal bersama mereka bagi memantau keadaan kesihatan Meliah.

“Allahyarham menghembuskan nafas terakhir ketika berada di sisi anaknya.

Kami sudah beritahu Abdul Rahman mengenai ibunya. Walaupun dia OKU tetapi dia faham dan mendiamkan diri sahaja,” katanya di sini, pada Jumaat.

Siti Jaleha berkata jenazah Allahyarham akan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Masjid Kampung Nambua kira-kira pukul 3.30 petang ini.

Katanya ibu saudaranya itu sempat menyuapkan makanan terakhir iaitu nasi goreng kepada Abdul Rahman.

Suri rumah yang mempunyai lima orang anak itu berkata selepas ini, mereka sekeluarga akan menjaga Abdul Rahman sama seperti mana Meliah menjaganya sehingga akhir hayatnya.

“Kalau saya meninggal dunia terlebih dahulu anak-anak saya akan menjaga Abdul Rahman. Sebelum ini Allahyarham pernah berpesan untuk jaga anak istimewanya itu sekiranya dia pergi terlebih dahulu mengadap Maha Pencipta,” katanya.

Meliah yang kematian suami 20 tahun lalu, berseorangan menjaga anak lelakinya yang cacat anggota badan akibat diserang sawan sejak kecil lagi.

Abdul Rahman yang merupakan anak bongsu daripada empat beradik itu hanya terbaring dan tidak boleh bercakap serta memerlukan bantuan orang untuk makan, mandi dan bergerak.

– The Star

Tinggalkan komen anda