Skip to main content
Berita TempatanBerita UtaraEkonomiHomePulau Pinang

Jejambat Jalan Nangka Untuk Kemudahan Penduduk

By 20 Oktober 2015Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

 

Oleh Mohd Zahari Zakaria,Hanafi Sariman & Azrul Hasan (Pulau Pinang)

BUKIT MERTAJAM 20 Okt(Malaysiaaktif)  — Pembinaan jejambat menghubungi Jalan Nangka dengan Jalan Perda Timur di sini antara usaha untuk memanfaatkan penduduk setempat.

Pembinaan ikhsan Kerajaan Persekutuan ini memudahkan penduduk melintas untuk ke sekolah dan masjid di kawasan Padang Lalang.

Laluan ini terletak di Daerah Seberang Perai Tengah berhampiran Bandar Perda dan Bukit Mertajam. Ia dibina berikutan Projek Pembinaan Landasan Berkembar Kereta Api Elektrik (PLBE) Ipoh-Padang Besar.

Dalam taklimat tentang pembinaan jejambat tersebut pagi tadi, Pengarah Kerja Raya (JKR) Pulau Pinang, A. Manivel a/l Asiah berkata projek akan mengambil masa 51 bulan untuk disiapkan berbanding jangkaan terdahulu, iaitu 30 bulan. Ini menurut beliau disebabkan masalah pengambilan tanah, perpindahan utiliti dan cadangan menambah baik ‘ramp.’

Manivel juga berkata sebanyak 27 lot tanah dengan jumlah keluasan 2.1 hektar bernilai  RM19.6 juta dibayar sebagai pampasan kepada pemilik, sementara pengambilalihan satu lot lagi sedang didengar di mahkamah berikutan bantahan penduduk Kampung Permatang Rawa dengan pampasan yang perlu dibayar sebanyak RM1 juta.

Katanya lagi jejambat boleh digunakan sepenuhnya awal tahun depan walaupun sejak dibuka  secara berperingkat pada Februari lalu, ia telah digunakan oleh orang ramai untuk ke Bandar Perda dan Padang Lalang.

Turut hadir pada taklimat pagi tadi,  Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Pulau Pinang, Datuk Seri Zainal Abidin  Osman, dan Pegawai-pegawai Persekutuan.

 

 

Tinggalkan komen anda