Skip to main content
HomeViral

“Tuanku Tidak Akan Biarkan Sesiapa Menunggu”

By 11 September 2017Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Cucunda Almarhum Sultan Kedah, Raja Sarina Iskandar memuat naik gambar berserta deskripsi yang menyentuh hati tentang Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah di laman sosial.

Baginda disahkan mangkat pada pukul 2.30 petang, Isnin.

Melalui posting Instagram tersebut, Raja Sarina berkata, Kedah dan Malaysia telah “kehilangan salah seorang raja terhebat”.

“Dedikasi Tuanku kepada Kedah dan Malaysia memberikan inspirasi kepada saya ketika membesar. Ketika Tuanku ditabalkan sebagai Agong buat kali kedia pada usia 83 tahun, saya ikut tinggal bersama di Istana Negara.

“Ketika itu saya lihat pertama kali kehidupan di sebalik tabir Tuanku,” katanya.

Tuanku Abdul Halim mencipta sejarah apabila Baginda ditabalkan menjadi Yang Dipertuan Agong buat kali kedua pada tahun 2012, kali pertama adalah pada tahun 1970.

Baginda menamatkan tempoh pemerintahannya sebagai Yang Dipertuan Agong ke-14 pada Disember tahun lalu dan digantikan oleh pemerintah Kelantan, Sultan Muhammad V.

Raja Sarina yang merupakan graduan bidang kewartawanan menceritakan bagaimana dia melihat Tuanku Abdul Halim menagguhkan waktu makan untuk berlatih membaca titah atau ketika bekerja di pejabatnya.

“Siapakah orang yang berumur 80 tahun ke atas yang akan berbuat sebegitu? Kebanyakan daripada kita mengimpikan untuk bersara ketika berumur 50 tahun sekiranya boleh! Tapi Tuanku tidak boleh berbuat begitu sekalipun Tuanku mahu.

“Dan kadang-kadang tidak ramai orang tahu bahawa Tuanku sedang gering, tapi Tuanku masih meneruskan tugas sebagai Agong dan Sultan,” katanya.

Tambahnya, Tuanku Abdul Halim turut pernah meninggalkan hospital untuk menghadiri majlis-majlis rasmi.

“Sekiranya boleh, Tuanku akan meninggalkan wad dan saya menonton di televisyen, melihat Tuanku beramah mesra dengan Perdana Menteri, para Menteri dan rakyat seperti biasa.

“Tapi, sebaik sahaja majlis itu tamat, Tuanku akan pulang ke wad hospital dengan tiub yang berselirat di badan. Walaupun gering, Tuanku tetap akan menepati masa. Tuanku tidak akan biarkan sesiapa menunggu,” katanya.

http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2017/09/11/raja-sarina/#sE4AG3DjAFEjLvpT.99

Tinggalkan komen anda