Skip to main content
Berita TempatanBerita UtaraHomeKedah

“Maghi Ke Perpustakaan” – Galakan Membaca

By 24 Mac 2018Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

 

Disediakan oleh : Mahazir bin Abu Hassan
Foto : Zainaudin Ab Hamid

 

BALING, 22 Mac (Malaysiaaktif) – Dalam usaha untuk mengalakkan pelajar dan penduduk setempat rajin membaca, Program Galakan Membaca ” Maghi ke Perpustakaan” dan Sepakat Komuniti 1 Malaysia Mukim Siong anjuran bersama Perpustakaan Desa Kampung Pokok Setol Zon 8 dan Komuniti 1 Malaysia Mukim Siong telah diadakan di Perkarangan Perpustakaan Desa Kampung Pokok Setol hari ini.

Demostrasi memadam kebakaran turut diadakan

Demostrasi memadam kebakaran turut diadakan

Berucap semasa merasmikan program ini Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Kupang mewakili Ahli Parlimen Baling Datuk Harun Abd Aziz berkata, program seperti ini bertujuan memaju dan meningkatkan pengurusan sumber ilmu dan maklumat untuk melahirkan masyarakat berbudaya membaca dan berilmu pengetahuan melalui penyediaan prasana ilmu yang kondusif di Negeri Kedah khususnya Daerah Baling .

Acara pertandingan mewarna diadakan untuk kanak-kanak

Acara pertandingan mewarna diadakan untuk kanak-kanak

” Amalan membaca amat penting supaya kita memperolehi ilmu secukupnya untuk mengharungi kehidupan di masa akan datang”, katanya lagi.

Menurut Pembantu Perpustakaan Desa Norhashiken Abu Hassan 32, Program sebegini dapat mengeratkan silaturahim antara penduduk kampung, dan di samping itu dapat memupuk minat membaca di Perpustakaan Desa, ujarnya lagi.

Pertandingan memasak dapat menarik golongan wanita datang ke perpustakaan

Pertandingan memasak dapat menarik golongan wanita datang ke perpustakaan

Sementara itu, seorang pengunjung ke program ini yang memenangi Anugerah tokoh Bapa Mithali Normisham samsudin, 40, berkata, beliau tidak menjangka aktiviti beliau menghantar anaknya ke Perpustakaan Desa membolehkanya memenangi anugerah ini.

“Daripada membiarkan anaknya melakukan aktiviti yang sia-sia lebih baik pergi ke Perpustakaan meminjam buku supaya mendapat ilmu secukupnya “, ujarnya lagi.

IMG-20180324-WA0020

Program berlangsung meriah dihadiri kira-kira 300 orang pengunjung dengan berbagai aktiviti menarik antaranya, Taklimat Keselamatan dan Demonstrasi Memadam Kebakaran oleh Bomba dan Penyelamat, pameran daripada Agensi Kerajaan dan Swasta, Penyampaian Anugerah Peminjam Buku Terbanyak, Sukaneka, Mewarna kanak-kanak dan dewasa serta Pertandingan Aneka Kerabu.

Turut hadir di majlis ini ialah Wakil Pengarah Perpustakaan Awam Negeri Kedah, Zainal Abidin Yang Omar, Penghulu Mukim Siong, Mohamad Yusof Abd Rasid, Pengerusi Komuniti 1 Malaysia Mukim Siong, Mohamad Azemi Ghazali dan Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan Kemajuan Kampung Pokok Setol Syukri Abd Rahman.

– MRR

Tinggalkan komen anda