Skip to main content
Berita TempatanHomeKuala Lumpur

Salah Laku Warga Maya Perlu Dijelaskan Andai Tiada Tindakan – Gobind Singh

By 23 April 2019Tiada komen3 minit bacaan

KUALA LUMPUR, 23 April (Malaysiaaktif) – Sebarang salah laku netizen (warga maya) perlu dijelaskan andai tiada tindakan daripada pihak berkuasa, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo.

Beliau berkata ini kerana Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) telah sedaya upaya membantu pihak berkuasa dalam sebarang siasatan berkaitan salah laku netizen dan tiada kuasa untuk menangkap dan seterusnya membawa pelaku jenayah ke mahkamah.

“Kami perlu bertindak pantas. Kerap kali kalau tidak setiap kali, kita memberikan respons dengan pantas. Tetapi selepas dari itu kita lihat tidak ada tindakan. Jadi, saya telahpun maklumkan kepada pihak polis. Adalah penting bagi anda memberi penjelasan kepada rakyat.

“Tidak boleh ada keadaan di mana kita dilihat berlakunya muat naik yang tidak sepatutnya, kemudian tidak ada tindakan. Bagi saya kalau kita nak wujudkan undang-undang, ianya perlu efektif. Kalau ada undang- undang, kita perlu bersedia untuk menggunakan undang-undang tersebut.

“Jadi bila laporan polis dibuat, kita perlu ambil tindakan cepat. Setakat mana yang SKMM boleh, kita akan laksanakan, tapi kuasa untuk tangkapan, kuasa untuk keputusan, tuduh dan sebagainya, ini di luar bidang kementerian saya. Saya fikir rakyat patut tahu soal kenapa tiada tindakan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media sempena ulang tahun pertama pentadbiran kerajaan baharu di bawah Pakatan Harapan di pejabatnya di Wisma Angkasapuri hari ini.

Gobind ditanya mengenai peranan agensi di bawah kementeriannya, SKMM dalam mendepani pelbagai cabaran sejak setahun lepas berkaitan media sosial dan salah laku netizen seperti menghina Nabi Muhammad SAW dan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Tegasnya, apabila ada kekangan atau tiada tindakan daripada polis dan Jabatan Peguam Negara, ia harus dimaklumkan kepada semua tentang apa yang sebenarnya berlaku agar tiada gambaran seolah-olah SKMM yang tidak mengambil tindakan.

“Walhal kita sudah ambil tindakan, dan saya pun tertunggu-tunggu kenapa lambat sangat ambil tindakan dan apa masalah yang berlaku,” katanya.

Apabila ditanya bagaimana hendak mengimbangi antara gesaan untuk mengambil tindakan terhadap penghinaan dan kebimbangkan akan dikritik rakyat mengenai hak kebebasan media dan kebebasan bersuara, Gobind berkata buat masa ini pihak berkuasa ada pelbagai peruntukan di bawah undang-undang yang boleh digunakan seperti Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang membolehkan tindakan diambil terhadap sebarang salah laku di media sosial.

Beliau juga menegaskan bahawa kerajaan pimpinan Pakatan Harapan komited terhadap kebebasan media, tetapi ia mempunyai batasan yang dinyatakan dengan jelas dalam undang-undang.

“Akhir-akhir ini, kita menyaksikan peningkatan kes di mana Internet digunakan untuk tujuan yang boleh mengakibatkan, kalau boleh saya katakan secara terus-terang, salah guna. Kita dapati berlaku penghinaan, terdapat juga orang yang menghasut kepada kebencian, orang yang mengugut orang lain, yang juga secara terbuka menghina institusi raja. Ini sesuatu yang perlu ditangani.

“Dan di mana terdapat kesalahan dilakukan, sudah tentu tindakan undang-undang akan diambil. Kita sudah melihat bagaimana penyalahgunaan media sosial boleh membawa kepada kesan buruk di seluruh dunia. Bukan sahaja di Malaysia. Negara-negara lain juga menghadapi cabaran serupa.

“Singapura, UK (United Kingdom) dan Australia juga menggesa supaya diwujudkan lebih banyak peraturan dan sudah tentu menekankan supaya ada pertimbangan secara amat berhati-hati mengenai banyak mana kebebasan atau sokongan yang mahu kita beri apabila membabitkan media,” tambah beliau.- BERNAMA

Tinggalkan komen anda