Skip to main content
Berita TempatanHomePutrajaya

JKSM Akan Seragamkan Enakmen Jenayah Syariah Menjelang Hujung 2020

By 4 Julai 2019Tiada komen2 minit bacaan

Laporan/foto: Syed Hisham Shah (Putrajaya)

PUTRAJAYA, 4 Jul (Malaysiaaktif) – Jabatan Perdana Menteri (Agama) menerusi Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM) akan menyeragamkan enakmen jenayah syariah di seluruh negara.

Menurut menterinya Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof, amalan semasa hukuman jenayah syariah di negara ini adalah berbeza mengikut negeri biarpun kesalahan yang dilakukan itu adalah sama.

“Umum maklum, kesalahan sama hukuman berbeza-beza berlaku di negeri-negeri yang berbeza-beza, dan ini tidak baik untuk menunjukkan keadilan dalam Islam, maka salah satu keutamaan kami seperti yang telah diarahkan kepada JKSM dan Bahagian Undang-Undang Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) supaya melakukan satu penyelarasan dan keseragaman dimana kita menjadikan akta Wilayah Persekutuan sebagai model.

“Kita juga tengok enakmen di negeri-negeri sekiranya ia baik kita akan ambil, tetapi akhirnya ialah semua akan sama dan selaras,” katanya ketika merasmikan Program Hari Terbuka JKSM, di sini hari ini.

Biarpun begitu, Mujahid menegaskan dalam melaksanakan pelarasan ini terdapat cabaran yang perlu dihadapi pihaknya.

“Cabarannya adalah sudah tentu pada kuasa-kuasa negeri yang melibatkan sultan-sultan, raja-raja Melayu yang merekalah sebenarnya punya kuasa, tetapi Alhamdulillah saya telah maklumkan kepada tuanku sultan secara ringkas dan mereka teruja, menyokong secara zahirnya.

“Secara perincinya kami perlu ada hala tuju dan Bahagian Undang-Undang Jakim bersama-sama JKSM sudah ada hala tuju tersebut sebagai platformnya, seperti contohnya saya ada pertemuan dengan exco agama negeri masing-masing serta mengadap tuanku sultan bagi mencapai hasrat ini menjelang penghujung tahun 2020,” katanya lagi.

Dalam masa yang sama, Mujahid turut berharap agar hakim-hakim di semua jabatan kehakiman lebih menggunakan pendekatan rehabilitatif berbanding punitif yang diamalkan sekarang.

“Oleh kerana falsafah kita bukan untuk menghukum semata-mata, hakim-hakim syarie ini dalam bidang kuasanya boleh menggunakan rahabilitatif ini seperti bon berkelakuan baik mahupun khidmat komuniti bagi memberikan peluang kepada pesalah untuk memperbaiki diri,” tambahnya.

Turut hadir, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh, Ketua Pengarah JKSM Datuk Mohd Naim Mokhtar, serta Mantan Ketua Hakim Negara Tun Zaki Mohamed Azmi.

Tinggalkan komen anda