Skip to main content
Berita UtaraPulau Pinang

Program “Love and Health” Beri Manfaat Kepada Penduduk

By 18 Julai 2019Tiada komen2 minit bacaan

Laporan/foto: Safwanah binti Zulkopli (Daerah Timur Laut)

GEORGETOWN, 18 Jul (Malaysiaaktif) – Program “Cinta dan Kesihatan” yang diadakan di Dewan Awam Taman Jelutong Jaya baru-baru ini telah mendapat sambutan yang sangat baik. Orang ramai telah datang untuk memeriksa kesihatan dan memahami masalah kesihatan mereka.

Program itu dianjurkan oleh Lin Xiuqin dari Pusat Khidmat Majlis Daerah Sungai Pinang, Jawatankuasa Pembangunan Keluarga Wanita Daerah Sungai Pinang (JPWK), Jawatankuasa Pengurusan Komuniti (MPKK), Perkhidmatan Keluarga Wanita, Pusat Perkhidmatan Kongres Sunset Gua, dan Persatuan Pembangunan Kesihatan Keluarga Pulau Pinang. Program ini juga mendapat sokongan daripada Agensi Anti Dadah Malaysia, Persatuan Kejururawatan Malaysia, dan Unit Kesihatan Asli Han.

Pihak penganjur bersama dengan penduduk sekitar

Pihak penganjur bersama dengan penduduk sekitar

Pada majlis itu, Lin Xiuqin menyatakan penghargaannya apabila menerima bantuan dan penajaan dari pelbagai unit untuk memimpin orang bagi mengukuhkan lagi kesedaran orang awam tentang kesihatan kognitif dan seterusnya membantu mereka memahami bagaimana untuk melabur dalam kesihatan mereka sendiri.

“Mencegah lebih baik daripada merawat, dan pencegahan penyakit perlu dilakukan lebih awal, oleh itu, sangat penting untuk mengawal kesihatan anda sendiri. Selain diet, latihan dan kehidupan biasa, pemeriksaan kesihatan secara tahunan dan konsultasi kesihatan dari doktor juga sangat diperlukan. Sekurang-kurangnya, jika tubuh berada dalam keadaan sakit atau mempunyai penyakit, kita boleh mencari saluran yang sesuai untuk menyembuhkan, memperbaiki, dan mengurangkan masalah sebelum keadaan menjadi lebih buruk. ”

YB Lim Siew Khim dan YB RSN Rayer bergambar bersama para jururawat

YB Lim Siew Khim dan YB RSN Rayer bergambar bersama para jururawat

Perkhidmatan yang disediakan termasuklah mengukur tekanan darah dan gula darah, pap smear, ketinggian dan indeks jisim badan dan lemak badan (BMI), pengesanan dan analisis, perkhidmatan daripada klinik perubatan Cina, ujian pendengaran, pemeriksaan pergigian, pemotongan rambut, kuliah kesihatan, dan lain-lain.

Turut hadir bersama di dalam program tersebut ialah YB Lim Siew Khim, Adun Sungai Pinang serta YB RSN Rayer, wakil rakyat parlimen Jelutong.

-II-

Tinggalkan komen anda