Skip to main content
Berita Sabah & LabuanBerita TempatanSabah

22 Etnik Memeriahkan Sambutan Hari Orang Asal Sedunia 2019

By 6 Ogos 2019Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Laporan/foto: Roshidayah Idris/ Jeffren Malaning (Kota Kinabalu)

KOTA KINABALU, 6 Ogos (Malaysiaaktif) – Sebanyak 22 etnik terlibat dalam Sambutan Hari Orang Asal Sedunia yang bakal berlangsung selama dua hari bertempat di Dewan Terbuka Kadazandusun Cultural Association Sabah (KDCA) Penampang bermula 9 Ogos ini.

Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau berkata,  sambutan tersebut diadakan bagi meningkat kesedaran masyarakat tentang kewujudan Deklarasi Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) iaitu United Nations Declaration of the Rights of Indigenous Peoples.

“Deklarasi ini mempunyai 46 artikel dan kita mahu supaya rakyat sedar kewujudan artikel-artikel ini dengan harapan perakuan deklarasi akan diserapkan ke dalam sistem undang-undang kerajaan dan dasar kerajaan.

 Madius semasa bercakap kepada media.

Madius semasa bercakap kepada media.

“Bukan saja memastikan supaya semua deklarasi dilaksanakan di peringkat kerajaan tetapi sambutan ini juga untuk menghormati hak-hak orang asal di negara ini terutamanya di Sabah,” ujarnya.

Madius yang juga Menteri Perdagangan dan Perindustrian berkata demikian pada Sidang Media Sambutan Hari Orang Asal Sedunia di Dewan Undangan Negeri Sabah, pada Isnin.

Seramai tiga ribu orang pengunjung dijangka memeriahkan sambutan berkenaan dan akan turut disertai oleh ahli-ahli persatuan etnik antaranya Iranun, Kedayan, Dusun, Bajau, Suluk dan masyarakat Brunei.

Madius (dua kiri) semasa sidang media Sambutan Hari Orang Asal Sedunia 2019.

Madius (dua kiri) semasa sidang media Sambutan Hari Orang Asal Sedunia 2019.

Bagi memeriahkan lagi sambutan Hari Orang Asal Sedunia 2019, pelbagai program telah dirancang antaranya forum Isu-Isu dan Cabaran Orang Asal, persembahan kesenian dan kebudayaan, pameran busana, serta pelbagai makanan tradisi etnik Orang Asal.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie dijangka akan merasmikan sambutan berkenaan pada 10 Ogos ini.

Hadir sama pada sidang media tersebut ialah Pembantu Menteri Undang-undang dan Hal Ehwal Anak Negeri, Jannie Lasimbang.

ER

Tinggalkan komen anda