Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Koronavirus: TPM Puas Hati Langkah Pencegahan di KLIA2

By 30 Januari 2020Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 30 Jan (Malaysiaaktif) – Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berpuas hati dengan langkah-langkah pencegahan yang diambil pihak pengendali lapangan terbang Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), dalam mengawal jangkitan 2019 novel koronavirus, bermula dari pintu masuk negara.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat meluangkan masa kira-kira sejam meninjau perjalanan dan kelancaran pengendalian sistem pengimbas haba yang terletak di KLIA2 selain turut mengedar penutup hidung dan mulut, dan ‘hand sanitizer’ kepada pegawai polis, imigresen dan kakitangan lapangan terbang.

“Saya datang untuk melihat sendiri, bagaimana pasukan dan bagaimana (langkah) menyaring pelawat-pelawat dan pengembara dari China.

“Alhamdulillah saya tengok mereka kerja 24 jam, gigih, dan bagaimana mereka menghadapi risiko menjadi ‘frontliner’ di sini, …kita nak bagi keyakinan kepada pelawat-pelawat yang datang ke Malaysia,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye, Ketua Pengarah Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud dan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat.

Ditanya mengenai peruntukan tambahan untuk membeli pengimbas haba, Dr Wan Azizah berkata ia sedang diteliti Kementerian Kewangan.

“Kementerian Kewangan memang memberikan kita perhatian … kalau kita perlukan, tetapi buat masa ini kita masih lagi boleh saring mereka (pelawat) yang masuk (kedalam negara),” katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda