Skip to main content
Berita SarawakBerita Tempatan

Penyampaian Maklumat Dalam Bahasa Tempatan Lebih Berkesan

By 8 Februari 2020Tiada komen2 minit bacaan

Laporan/foto: Salleh Immun (Sarawak)

BELAGA, 8 Feb (Malaysiaaktif) – Sebanyak lebih kurang 28 suku kaum kini tinggal dan mendiami negeri Sarawak dan kepelbagaian ini menjadikan Sarawak antara negeri unik di Malaysia yang memiliki banyak bahasa tempatannya.

Menyingkap kembali perlaksanaan Info on Wheel (IoW) oleh Jabatan Penerangan (JaPen) Malaysia di Sarawak sejak Januari hingga kini, penggunaan bahasa tempatan menjadi keutamaan apabila berada di lapangan memandangkan orang ramai yang ditemui lebih suka dan faham apabila bahasa tempatan digunakan ketika menyampaikan maklumat.

Menurut Pembantu Penerangan Daerah Belaga Sani Sulhi, berkata penguasaan dan penggunaan bahasa tempatan amat perlu untuk setiap petugas lapangan khususnya di Sarawak.

“Ini berikutan, penyampaian maklumat dalam bahasa tempatan lebih mudah difahami dan diterima oleh orang ramai.

“Daerah Belaga majoritinya didiami oleh Orang Ulu yang terdiri daripada kaum Kayan, Kenyah, Kelabit dan banyak lagi termasuklah kaum Melayu, Cina serta Iban,” katanya ketika ditemui, di sini baru-baru ini.

Golongan remaja turut didekati.

Golongan remaja turut didekati.

Sani berkata mereka terpaksa menggunakan pelbagai bahasa tempatan untuk memastikan penyampaian maklumat yang lebih berkesan agar mudah difahami dengan jelas tanpa mengubah intipati sebenar maklumat yang telah disediakan dalam Bahasa Malaysia.

“Tidak dinafikan penguasaan dan penggunaan bahasa tempatan memudahkan interaksi serta komunikasi kami di lapangan ketika bertemu orang ramai dalam menyampaikan maklumat yang lebih berkesan.

“Pada masa sama, bahan penerbitan dan risalah yang diolah dalam versi bahasa tempatan seperti bahasa Iban jelas memberikan impak positif serta pemahaman yang lebih jelas tentang sesuatu isu,” katanya lagi.

Setakat ini, JaPen Daerah Belaga tidak menghadapi masalah untuk menyampaikan serta berkomunikasi dalam bahasa tempatan memandangkan rata-rata petugas lapangan mahir bertutur sekurang-kurangnya tiga bahasa tempatan iaitu Iban, Orang Ulu dan Melayu Sarawak ketika melaksanakan IoW ini.

-SH

Tinggalkan komen anda