Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

ATM Tidak Terbabit dalam Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan – Panglima ATM

By 17 Mac 2020Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 17 Mac (Malaysiaaktif) – Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), JeneralĀ Ā Tan Sri Affendi Buang berkata penugasan untuk pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengekang penularan COVID-19 tidak melibatkan anggota tentera sebaliknya melibatkan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Buat masa ini, PDRM akan menentukan semua (tugas) penguatkuasaan susulan pengumuman perintah itu,” katanya.

Affendi berkata demikian kepada Bernama selepas diminta mengulas adakah anggota ATM terlibat dalam menguatkuasakan perintah yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin malam tadi.

Beliau turut menjelaskan yang pengumuman perintah itu tidak akan menjejaskan operasi serta penugasan pegawai dan anggota di sempadan serta perairan negara.

“Operasi di sempadan serta perairan negara akan berjalan seperti biasa namunĀ ATM akan mengurangkan latihan yang tidak mendesak,” katanya.

Muhyiddin hari ini mengisytiharkan Malaysia akan mengenakan Perintah Kawalan PergerakanĀ berkuat kuasa mulai 18 Mac hingga 31 Mac di seluruh negara bagi mencegah penularan baharu wabak COVID-19 yang dibimbangi akan menjangkiti lebih ramai rakyat.

Ini adalah pertama kali dalam sejarah, Malaysia menguatkuasakan perintah seumpama itu.

Perintah kawalan itu dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967.

Peningktan kes COVID-19 meningkat secara mendadak di negara ini iaitu 190 kes baharu dilaporkan semalam dan hari ini sebanyak 125 kes baharu dilaporkan, menjadikan jumlah keseluruhah individu yang dijangkiti setakat 12 tengah hari ini ialah 553 orang.

Seramai 511 orang sedang dirawat di hospital, manakala 42 orang telah pulih.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda