Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

KKM Optimis PKP Fasa 3 Mampu Kurangkan Kadar Kebolehjangkitan COVID-19

By 16 April 2020Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 16 Apr (Malaysiaaktif) – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) optimis bahawa kadar kebolehjangkitan COVID-19 boleh dikurangkan dalam fasa ketiga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata setakat hari ini, jumlah semasa kes aktif dengan kebolehjangkitan ialah 2,342 kes yang sediikit melebihi sasaran sebenar iaitu 2,033.

Meskipun angka itu sedikit melebihi sasaran, beliau berkata apa yang lebih penting ialah jumlah kebolehjangkitan semakin berkurangan berbanding semalam iaitu sebanyak 2,427.

“Jika kita boleh mengurangkannya lagi (kes kebolehjangkitan), ini bermakna kebolehjangkitan (terhadap) masyarakat akan berkurangan.

“Kami berharap selepas PKP memasuki fasa ketiga, jika kami boleh meningkatkan aktiviti seperti yang dilakukan dalam fasa pertama dan kedua, kami berpendapat bahawa kami boleh mengurangkannya dari segi kebolehjangkitan kes,” katanya pada sidang akhbar harian COVID-19 di kementerian itu di sini semalam.

Sementara itu, ditanya mengenai proses sanitasi di rumah pesakit COVID-19, Dr Noor Hisham berkata ia adalah di bawah tanggungjawab pemilik rumah.

“Untuk sanitasi di rumah perlu dibuat sendiri (oleh pemilik) namun berpandukan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan KKM. PBT (Pihak Berkuasa Tempatan) hanya lakukan proses sanitasi di kawasan awam,” katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda