Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Gangguan Bekalan Air di Wilayah Kuala Langat, Klang Ekoran Paip Pecah

By 11 Jun 2020Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 11 Jun (Malaysiaaktif) – Beberapa kawasan di wilayah Kuala Langat dan Klang mengalami gangguan bekalan air berikutan insiden paip pecah ekoran kerja-kerja pengorekanĀ berhampiran sebuah restoran di Jalan Langat dekat sini, semalam.

Kawasan terjejas di wilayah Kuala Langat adalah di Batu 7 hingga BatuĀ 9 Sijangkang; Jalan Sijangkang Utama; Taman Medan; Taman Perwira; Taman Sijangkang Jaya; Batu 9 Kebun Baru; Eco Santuary; Tropicana Aman dan sekitar Bt 9, Kg Medan.

Dua kawasan yang terjejas di wilayah Klang pula adalah Bandar Bistari dan BtĀ 5 dan Bt 6 di Jalan Langat.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) Elina Baseri berkata kerja-kerja pembaikan paip pecah tidak dapat disiapkan seperti dijadualkan pada 10 pagi ini disebabkan kedalaman paip pecah melebihi duaĀ meter di bawah permukaanĀ tanah.

“Ini memerlukan kerja pengukuhan ruang pembaikan terlebih dahulu serta kerja-kerja pengalihan kabel oleh syarikat utiliti lain.

“Kerja pembaikan kini sedang giat dijalankan dan dijangka siap pukul 4 petang ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata Air Selangor menjangkaĀ pemulihan bekalan air di kawasan terjejas pada pukul 2 pagi esok.

“Bantuan air melalui lori-lori tangki sedang digerakkan ke kawasan-kawasan terjejas,” katanya.

Air Selangor akan terus menyalurkan status terkini kepada pengguna dari semasa ke semasa menerusi semua medium komunikasi Air Selangor termasuk aplikasi Air Selangor, Twitter, Facebook, Instagram dan laman sesawang diĀ www.airselangor.com.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda