Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

JAGUH Beri Peluang Graduan Ceburi Keusahawanan Lestari Hijau

By 28 Jun 2020Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 28 Jun (Malaysiaaktif) – Kementerian Alam Sekitar dan Air memperkenalkan program Jana Graduan Hijau (JAGUH) bagi memberi peluang kepada 10,000 graduan yang baharu tamat pelajaran menceburi bidang keusahawanan kelestarian hijau.

Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air Datuk Dr Ahmad Masrizal Muhammad berkata program itu akan dilancarkan bermula suku ketiga tahun ini dengan memberi latihan keusahawanan kepada golongan graduan terutama mereka yang terjejas akibat wabak COVID-19.

“Program itu menyediakan latihan keusahawanan lebih lestari seperti perniagaan-perniagaan menggunakan peralatan atau perkakasan kitar semula yang mampu menarik pelanggan seperti kafe hipster.

“Buat permulaan kami sasarkan seramai 10,000 orang dan mereka akan diberikan latihan selama dua tahun, ini antara usaha Kementerian Alam Sekitar dan Air membantu graduan untuk menjadi usahawan,” katanya kepada pemberita selepas selepas hadir Program Sinergi Hijau Melestarikan Alam Sekitar dan Kampus Hijau di Universiti Sains Malaysia (USM), di Pulau Pinang semalam.

Katanya, kementerian juga mengenal pasti universiti tempatan yang berminat untuk menyertai program JAGUH selain berusaha membentuk graduan muda dalam mendepani situasi lebih mencabar ketika ini.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda