Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Suami Isteri Didakwa Guna Dokumen Palsu untuk Rentas Negeri

By 5 Jun 2020Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

Foto: Gambar fail

PUTRAJAYA, 5 Jun (Malaysiaaktif) – Sepasang suami isteri mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam, atas dua pertuduhan menggunakan dokumen palsu sebagai tulen bagi tujuan merentas negeri, bulan lepas.

Ahmad Aizuddin Abd Mokhti, 30, dan isterinya Nur Farah Aina Muslim, 30, didakwa bersama-sama menggunakan dokumen iaitu memo untuk berjumpa doktor bertarikh 27 Mei 2020Ā sedangkan mereka tahu maklumat itu adalah palsu.

Bagi pertuduhan kedua, mereka yang bekerja sebagai jurutera kilang dan akauntan itu didakwa bersama-sama menggunakan satu dokumen iaitu permit pengecualian kawalan pergerakan bertarikh 23 Mei 2020 yang mereka tahu adalah palsu .

Mereka didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu dengan menggunakan dua dokumen itu di Plaza Tol Juru arah utara, Lebuh Raya Utara Selatan di sini pada 3.30 pagi, 23 MeiĀ mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Nazri Abdul Rahim menawarkan jaminan Ā RM12,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh bagaimanapun peguam Chiang Kian Hong yang mewakili pasangan itu memohon jaminan dikurangkan atas alasan anak guamnya memberikan kerjasama baik kepada polis selain perlu menyara ibu bapa orang kurang upaya.

Majistret Shamsol Azwa Martadza membenarkan tertuduh masing-masing diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 22 Jun untuk sebutan semula kes.

Difahamkan suami isteri berkenaan menggunakan dokumen tersebut dengan menukar tarikh bagi tujuan untuk merentas negeri dari Kajang, SelangorĀ ke Pulau Pinang.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda