Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Pelancongan Domestik Dijangka Bangkit Lebih Awal

By 18 Julai 2020Tiada komen2 minit bacaan

Foto: Gambar fail

PUTRAJAYA, 18 Jul (Malaysiaaktif) – Segmen pelancongan domestik, yang terjejas teruk akibat┬ápenularan┬ápandemik COVID-19 dan penutupan sempadan┬ánegara serta negeri susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan, dijangka mampu bangkit lebih awal daripada jangkaan untuk kembali rancak.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) Datuk Seri Nancy Shukri berkata ia antara lain didorong faktor pematuhan tinggi rakyat terhadap prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

“Kalau saya secara peribadi mula-mula┬ásaya terfikir mungkin pada Disember┬ábarulah kita boleh bangkit, tapi nampaknya kita boleh bangkit lebih awal kerana kita merupakan┬árakyat yang begitu mematuhi SOP.

“Jadi itu adalah antara jaminan bagi kita┬áuntuk memberanikan diri untuk┬ábergerak (melancong) dan┬ásama-sama kita memainkan peranan untuk mempertahankan SOP┬ásupaya kita berasa yakin untuk┬ámelancong dalam negara kita sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita sebelum mengadakan lawatan ke beberapa tempat pelancongan utama sekitar ibu negara seperti di Dataran Merdeka, Taman Eko Rimba serta Muzium Diraja.

Dalam persidangan Dewan Rakyat minggu ini, Nancy berkata sektor pelancongan negara dijangka mengalami kerugian sekitar RM45 bilion tahun ini susulan penularan pandemik COVID-19, yang meliputi RM31 bilion segmen pelancongan antarabangsa manakala selebihnya segmen domestik.

Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) turut menyaksikan MOTAC melancarkan kempen Penyemarakan Semula Pelancongan Domestik sebagai langkah pemulihan sektor itu, merangkumi beberapa langkah seperti Pelan Pemulihan Pelancongan dan Pelan Pemulihan Kebudayaan.

Nancy, yang juga Ahli Parlimen Batang Sadong, turut menjelaskan kekeliruan berhubung kenyataannya di Dewan Rakyat berhubung kadar tempahan hotel-hotel mula merekodkan kadar penghunian yang tinggi sehingga 75 peratus.

Beliau menegaskan bahawa angka itu merujuk kepada hotel yang mempunyai daya tarikan tersendiri seperti di tepi pantai atau kawasan popular seperti Langkawi.

“Bagaimanapun secara puratanya tempahan hotel seluruh negara adalah pada kadar 21 hingga 30 peratus. Kita┬áharap ini (melancong dalam negara)┬áakan jadi satu trend┬ádalam negara sebab ia┬áakan membantu pengusaha┬ákita dan mereka yang bekerja di hotel,” katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda