Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Warganegara Malaysia Masuk Sarawak Hanya Perlu Isi Borang Pengisytiharan Kesihatan

By 7 Ogos 2020Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 7 Ogos (Malaysiaaktif) – Warganegara Malaysia dari Semenanjung, Sabah dan Labuan yang memasuki negeri Sarawak kini tidak perlu lagi memohon dan mengisi borang “EnterSarawak.”

Bagaimanapun, mereka masih diwajibkan mengisi Borang Pengisytiharan Kesihatan, demikian diputuskan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN).

“Bagi warganegara asing dan warganegara Malaysia yang tiba atau transit dari luar negara, mereka masih perlu memohon dan mengisi borang EnterSarawak dan Borang Pengisytiharan Kesihatan,” menurut kenyataan jawatankuasa itu semalam.

Warganegara Malaysia dari Semenanjung, Sabah dan Labuan yang masuk ke Sarawak dengan destinasi terakhir mereka di kawasan pedalaman serta jauh dari klinik kesihatan yang ada menyediakan kemudahan untuk mengambil sampel COVID-19, akan dikuarantin di hotel.

“Sampel akan diambil pada hari kedua dan sekiranya keputusan adalah negatif, barulah mereka dibenarkan balik ke rumah masing-masing,” katanya.

Kenyataan itu menyebut warganegara Malaysia yang menjadikan mana-mana kawasan yang menyediakan kemudahan mengambil sampel COVID-19 sebagai destinasi terakhir mereka akan dipakaikan gelang tangan dan dibenarkan balik ke rumah masing-masing.

“Sampel COVID-19 akan diambil pada hari kedua di lokasi klinik kesihatan yang berhampiran. Sekiranya keputusan adalah negatif, mereka tidak perlu lagi menyambung baki hari mereka perlu dikuarantin,” menurut kenyataan itu.

Tiada kes baharu COVID-19 dilaporkan di Sarawak hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan kes positif kekal sebanyak 678 dengan 19 kematian.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda