Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Kerjasama Awam-Swasta, Pelaburan Skala Besar Antara Usaha Percepat Digitalisasi – Muhyiddin

By 8 November 2020Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 8 Nov (Malaysiaaktif) – Kerajaan akan bekerjasama dengan pihak swasta bagi mempercepatkan proses pendigitalan, memperbanyakkan majlis digital Revolusi Industri (IR 4.0) serta melabur secara skala besar bertujuan memacu usaha digitalisasi di samping meningkatkan kesalinghubungan dalam negara.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerjasama awam-swasta dan keputusan untuk menambah jumlah majlis IR 4.0 adalah untuk meneliti kaedah pelaksanaan bagi mempercepatkan proses pendigitalan serta kesalinghubungan, terutama dalam tempoh sukar ini.

“Mempercepatkan proses pendigitalan dan menambah baik kesalinghubungan akan memberi manfaat kepada perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di mana pada zaman sukar ini, mereka beralih kepada perniagaan dalam talian dan e-dagang untuk mencapai lebih ramai pelanggan,” katanya malam tadi.

Beliau berkata demikian dalam temu bual eksklusif secara langsung bersama saluran televisyen Astro Awani bagi mengupas perincian Belanjawan 2021 serta isu semasa.

Muhyiddin berkata tahap kesalinghubungan di seluruh negara sudah mencecah 80 peratus hingga 90 peratus, dan pelaburan yang besar menerusi Belanjawan 2021 bertujuan menambah baik infrastruktur serta mengisi kelompongan dalam usaha meningkatkan proses pendigitalan.

“Kesalinghubungan mesti ada bagi tujuan perdagangan, komunikasi serta ia dibuktikan oleh negara-negara maju,” katanya.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz semasa membentangkan Belanjawan 2021 semalam berkata pembangunan infrastruktur dan penaiktarafan rangkaian asas telekomunikasi adalah perlu bagi menampung keperluan gaya hidup digital.

Beliau berkata justeru, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperuntukkan RM7.4 bilion untuk memperluas perkhidmatan jalur lebar pada 2021 dan 2022.

Kerajaan juga akan memperuntukkan RM500 juta untuk melaksanakan inisiatif Jalinan Digital Negara (JENDELA) bertujuan memastikan kesalinghubungan 430 sekolah di seluruh Malaysia, katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda