Skip to main content
Berita SelatanBerita TempatanMelaka

Inisiatif Zoo Melaka “ZOOtoYOU” Tarik Perhatian Masyarakat

By 19 Julai 2021Tiada komen2 minit bacaan

Laporan/foto: Farah Diana Azman (Melaka)

AYER KEROH, 19 Jul (Malaysiaaktif) – Inisiatif Zoo Melaka melancarkan program lawatan zoo secara maya yang dinamakan “ZOOtoYou” telah mendapat perhatian masyarakat.

Menurut Yang Dipertua Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) Datuk Shadan Othman, objektif program ini adalah mendapatkan dana bagi memastikan usaha konservasi hidupan liar dapat diteruskan.

“Program ini diadakan setiap hujung minggu bermula pada 10 Julai lalu semakin mendapat sambutan sehinggakan meraih tontonan sebanyak hampir 24 ribu bagi segmen Dinasour dan lebih menarik lagi lawatan ini adalah percuma,” ujarnya ketika dihubungi baru-baru ini.

Pekerja swasta, Mohd Faizal Yusof, 38, berkata program yang dilancarkan Zoo Melaka ini bertepatan dengan suasana pendemik COVID-19 kerana masyarakat rata-ratanya tidak dapat bergerak kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Selain dapat menimba ilmu baharu ia juga dapat menghilangkan kebosanan anak-anak yang terpaksa duduk di rumah sepanjang hari, mereka teruja setiap kali menonton program ini kerana dapat melihat pelbagai aksi haiwan dengan lebih dekat dan mempelajari pelbagai tabiat mereka,” ujar Faizal.

Anak-kanak sedang menonton ZOOtoYou di rumah bagi mengisi masa lapang.

Anak-kanak sedang menonton ZOOtoYou di rumah bagi mengisi masa lapang.

Manakala bagi Penjawat Awam, Haniza Harun, 37, inisiatif pihak pengurusan zoo Melaka membuat siaran langsung rancangan tersebut di platform media sosial merupakan satu tindakan yang baik kerana ia memberi satu peluang pembelajaran dan hiburan kepada masyarakat khususnya kanak-kanak dalam situasi pandemik sekarang.

“Secara langsung menunjukkan bahawa kerajaan negeri Melaka sentiasa berusaha memajukan sektor pelancongan negeri sebagai usaha menarik lebih ramai pelancong hadir ke Melaka satu hari nanti,” jelas Haniza.

-FF

Tinggalkan komen anda