Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Kadar Penerimaan Dos Penggalak Vaksin COVID-19 Adalah Baik

By 23 Disember 2021Tiada komen2 minit bacaan

Foto: Gambar fail

PUTRAJAYA, 23 Dis (Malaysiaaktif) – Kadar penerimaan dos penggalak vaksin COVID-19 adalah baik, namun majoriti memilih untuk mengambil dos penggalak daripada jenis yang sama (homologous) dengan dos primer, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali.

Beliau berkata berdasarkan soal selidik bertajuk ‘Persepsi Terhadap Pengambilan Dos Penggalak dalam kalangan Populasi Malaysia (Inception – B)’ oleh Institut Penyelidikan Klinikal pada 15 hingga 26 Oktober lepas, sebanyak 76.2 peratus responden bersetuju mengambil dos penggalak dan daripada jumlah itu hanya 39.9 peratus bersetuju untuk mengambil dos penggalak daripada jenis berlainan (heterologous) dengan dos primer.

“Ini mungkin menyebabkan kadar kedatangan bagi dos penggalak yang rendah kerana pada masa tersebut, hanya vaksin Comirnaty keluaran Pfizer-BioNTech yang telah diluluskan oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) sebagai dos penggalak,” katanya dalam sesi soal jawab pada persidangan Dewan Negara, hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Teo Eng Tee yang ingin tahu punca utama kebanyakan orang ramai tidak hadir untuk mengambil suntikan penggalak COVID-19 dan usaha kementerian dalam menangani masalah itu.

Bagaimanapun, Dr Noor Azmi berkata Kementerian Kesihatan (KKM) menjangkakan kadar penerimaan dos penggalak akan meningkat berikutan PBKD telah meluluskan vaksin CoronaVac keluaran Sinovac dan vaksin AstraZeneca untuk digunakan sebagai dos penggalak pada 17 November lepas, sekali gus membolehkan pemberian dos penggalak secara homologous bagi penerima dos lengkap vaksin tersebut dilaksanakan.

Menjawab mengenai punca utama kebanyakan orang ramai tidak hadir untuk mengambil suntikan penggalak, beliau berkata ini adalah kerana mereka masih belum mendapat maklumat yang jelas berhubung dos penggalak.

Menurutnya, hasil soal selidik itu juga mendapati hanya 48.8 peratus menyatakan mendapat maklumat yang cukup mengenai dos penggalak.

“Sehubungan itu, KKM telah mewujudkan Jawatankuasa Strategi Komunikasi PICK (Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan)-Booster khusus telah dibentuk untuk memperkukuhkan penyampaian mesej berkaitan dos penggalak kepada orang awam,” katanya.

Menjawab soalan tambahan Teo yang ingin tahu alasan Malaysia yang masih melaksanakan pemberian vaksin campuran sedangkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran terhadap perkara itu, Dr Noor Azmi berkata kajian menunjukkan pemberian dos penggalak heterologous akan menyebabkan peningkatan imuniti lebih tinggi berbanding vaksin jenis sama.

“Sebab itu kita nak terangkan kepada rakyat supaya rakyat faham, supaya rakyat jangan takut dan ambil berat tentang perkara ini untuk perlindungan nyawa kita semua,” katanya.

Berhubung pemberian dos penggalak yang kedua, beliau berkata buat masa ini kerajaan memberi tumpuan kepada pemberian dos penggalak sedia ada dan pemberian dos penggalak yang seterusnya masih dalam pemerhatian KKM.

“Setakat ini data-data yang ada kita belum lagi sampai ke tahap itu, untuk COVID-19 ini kita fokus kepada dos penggalak dan kita belum lagi buat keputusan (untuk memberi dos penggalak yang kedua). Keputusan mestilah berdasarkan fakta-fakta yang tepat untuk kesihatan kita,” katanya menjawab soalan tambahan Senator Datuk A. Kesavadas berhubung pemberian dos penggalak kedua.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda