Skip to main content
HomeViral

Kumpulan Penculik Belum Tuntut Wang Tebusan

By 16 Mei 2015Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

 

KUCHING, 16 Mei — Polis belum dapat mengesahkan identiti kumpulan yang menculik seorang lelaki dan seorang wanita di Restoran Ocean King di Sandakan tetapi percaya ia dilakukan oleh “orang dalam”, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata polis percaya kumpulan militan Abu Sayyaf dari Filipina juga disyaki terlibat.

Setakat ini, belum ada panggilan atau tuntutan wang tebusan daripada pihak penculik, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Penyampaian Anugerah Pingat Kedaultan Negara kepada kakitangan Jabatan Penjara Sarawak dan Sabah di ibu pejabat Jabatan Penjara Sarawak di Jalan Puncak Borneo di sini hari ini.

Menurutnya polis masih menjalankan siasatan dan mengumpul maklumat perisikan mengenai kes itu.

Wan Junaidi berkata bukan mudah bagi pihak berkuasa keselamatan untuk mengawal pantai Sabah sepanjang 1,400 kilometer.

“Namun, markas Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom) bekerja keras untuk meningkatkan keselamatan di sepanjang kawasan pantai,” katanya.

Pada Khamis, empat lelaki bersenjata menyerbu Restoran Ocean King dan menculik lelaki dan wanita itu dengan disaksikan kira-kira 100 pelanggan termasuk kanak-kanak.

Thien Nyuk Fun, 50, kakak ipar pengurus restoran itu adalah seorang daripada mangsa culik dalam kejadian 7.45 malam itu.

Seorang lagi mangsa ialah Bernard Ghen Ted Fen, 39, dari Sarawak yang bekerja sebagai perunding elektrikal di Kemboja.

Penculikan itu adalah yang pertama dilaporkan di Sabah tahun ini dan ia berlaku semasa perintah berkurang dikuatkuasakan dari senja ke subuh yang meliputi 10 daerah dalam kawasan ESSCom termasuk Sandakan.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda