Skip to main content
HomeViral

Tiada Perjanjian Tanah Dengan 1MDB – Tabung Haji

By 7 Mei 2015Tiada komen1 minit bacaan

KUALA LUMPUR, 7 Mei — Tabung Haji menafikan laporan pemberi maklumat bahawa badan pengurusan tabungan jemaah haji itu telah membeli beberapa bidang tanah daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada harga yang tidak munasabah.

“Tak betul. TH (Tabung Haji) akan keluarkan kenyataan secepat mungkin,” kata pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim menerusi Twitternya sebagai respons kepada seorang pengguna pada malam Rabu.

Media sosial kecoh apabila sebuah blog, The Benchmark mengeluarkan beberapa dokumen pada 5 Mei lalu, yang kononnya memperincikan cadangan pembelian tanah di Tun Razak Exchange (TRX), satu berharga RM194 juta dengan RM2,860 kaki persegi dan satu lagi RM578 juta dengan RM3,900 kaki persegi.

Blog itu mendakwa bahawa ia menerima maklumat itu daripada “seseorang” di Tabung Haji dengan mengatakan bahawa ia merupakan “penjanjian pantas” yang mendapat kelulusan kerajaan kurang dua minggu dan wang telah dibayar secara penuh kepada 1MDB.

Blog berkenaan turut mendakwa 1MDB dipercayai menganugerahkan sejumlah besar tanah TRX milik kerajaan di Jalan Tun Razak pada kadar yang murah iaitu RM60 kaki persegi.

Ia mendakwa 1MDB turut dipercayai telah membayar sejumlah kadar lebih tinggi sedikit iaitu kira-kira RM90 kaki persegi untuk tanah pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sungai Besi.

Pegawai khas kepada Abdul Azeez ketika dihubungi berkata, Ahli Parlimen Baling itu sedang mengadakan mesyuarat dan tidak dapat dihubungi untuk mengulas mengenai perkara itu.

“Satu kenyataan akan dikeluarkan tidak lama lagi,” katanya.

–The Star

Tinggalkan komen anda