Skip to main content
HomeViral

Saifuddin Saran Kawal Dana Politik, Elak Rasuah, Salah Guna

By 21 Julai 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

KUALA LUMPUR, 21 Julai — Penggunaan dana politik perlu dikawal untuk mengelak penyalahgunaan dan rasuah, kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Gerakan Kesederhanaan Global (GMM), Datuk Saifuddin Abdullah.

“Politik memerlukan wang, tetapi penggunaannya perlu dikawal. Apa yang salah adalah bila wang untuk politik disalahgunakan,” katanya sambil menambah penggunaan wang haram boleh menyebabkan rakyat hilang keyakinan kepada proses demokrasi.

Saifuddin menyatakan pandangannya menerusi kolumnya di akhbar tempatan turut memaklumkan, kawalan itu perlu membabitkan dua tahap iaitu parti politik dan calon.

“Untuk parti, kawalan adalah dari segi jumlah dana yang diperlukan dan sumber dana diperoleh, misalnya daripada ahli atau bukan ahli, keuntungan perniagaan, menyewa aset dan wang haram dan juga sama ada mereka turut menggunakan kedudukan dalam kerajaan, pegawai, aset dan dana agensi kerajaan,” katanya.

Beliau menambah, cara atau kaedah parti politik menggunakan dana perlu dikawal.

“Apakah perbelanjaan itu mencapai sasaran? Apakah ia diaudit? Sudahkah ia dibahas dan diluluskan secara telus pada mesyuarat agung tahunan parti dan apakah sistem kewangan serta prosesnya telah dijalankan secara berintegriti dan bertanggungjawab,” katanya.

Mengenai calon pula, beliau berkata, jumlah dana yang diperlukan sepatutnya ditaksir.

Beliau berkata, calon juga perlu disaring untuk memastikan sama ada mereka terbabit dalam kegiatan beli undi.

Katanya lagi, beberapa peruntukan undang-undang membabitkan pilihan raya umum termasuk berkaitan petugas parti perlu dipinda.

“Definasi yang jelas mengenai petugas parti dan elaun yang dibenarkan seperti untuk makanan dan petrol diperlukan supaya pengundi tidak ‘beralih’ kepada pekerja parti untuk cuba membeli undi.

“Satu lagi aspek adalah poster termasuk bunting dan papan iklan. Jika parti atau calon hanya dibenarkan untuk memaparkan item berkenaan di kawasan terhad, bayangkan berapa banyak dana yang dapat dijimat,” katanya.

Beliau berkata, jika garis panduan dapat dirangka ia dapat mengurangkan kadar yang dituntut daripada calon, sekali gus dapat menjimatkan wang parti.

Saifuddin juga meminta supaya kadar siling membabitkan dana yang dibelanjakan calon ditetapkan.

“Jika dana politik tidak ditangani, akan ada pihak yang menggunakan wang untuk mendapat kuasa dan menggunakan kuasa untuk mendapat lebih banyak wang. Putaran ini akan berterusan hingga ia menjadi lebih teruk,” katanya.

— MStar

Tinggalkan komen anda