Skip to main content
HomeViral

Penasihat Pemimpin Perlu Utama Integriti, Laporkan Yang Betul

By 16 Oktober 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

DENGKIL, 16 Okt — Individu berstatus penasihat bagi setiap pemimpin di semua peringkat pentadbiran perlu mengutamakan integriti dalam melaksanakan tugas dengan melaporkan perkara sebenar, walaupun ia bersifat ‘pahit’, kata Datuk Seri Zakaria Jaffar.

Bekas Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pengurusan dan Profesionalisme) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) itu berkata, hanya dengan mendukung integriti dalam melaksanakan tugas dan kehidupan harian, rakyat dan sesebuah negara itu mampu bertahan.

Sehubungan itu, katanya, tahap integriti di semua peringkat kepimpinan perlu ditingkatkan bagi memastikan negara ini kekal kukuh, bukannya ‘tenggelam’ akibat tindakan pihak tidak bertanggungjawab.

“Keadaan akan lebih buruk apabila penasihat kepada pemimpin ini tidak menyampaikan perkara sebenar walaupun pahit.

“Tetapi berapa ramai di kalangan penasihat ini yang berani bercakap benar, mungkin kerana kepentingan diri atau bimbang kesan tindak balas yang bakal dihadapi jika bercakap benar,” katanya apabila membicarakan hal integriti pada pertemuan di kediamannya di Jenderam Hilir di sini, Khamis.

Penulis buku “Man Ana” yang bakal diterbitkan SPRM itu menamatkan khidmat selepas 33 tahun, bermula ketika era Badan Pencegah Rasuah (BPR) pada 1982 sehingga ia dinaiktaraf sebagai sebuah suruhanjaya.

Ketika menyampaikan ucapan pada majlis persaraannya yang berlangsung di Akademi Pencegahan Rasuah Malaysia (Maca) di sini, anak kelahiran Kelantan yang juga graduan perakaunan dan sumber manusia universiti tempatan itu tampil mendedahkan beberapa isu yang menarik perhatian ramai.

Antara yang disampaikan bapa kepada 11 cahaya mata dan suami kepada Datin Seri Azbuzainab Yaacob itu itu termasuk berkaitan siasatan kes SRC International dan dana RM2.6 bilion.

SRC International merupakan anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Kata Zakaria lagi, integriti pemimpin ketika ini tercalar kerana desakan serta jangkaan rakyat yang terlalu tinggi dan bersifat jangka pendek.

“Jangkaan rakyat kini tidak menjurus kepada tugas pemimpin sebenar iaitu merangka dasar negara untuk kebaikan bersama,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai integriti, katanya lagi, selain pemimpin, integriti juga perlu ada dalam diri setiap rakyat dan juga pengamal media kerana masing-masing berperanan untuk memelihara negara ini.

 

— Mstar

 

Tinggalkan komen anda