Skip to main content
HomeViral

KPM Akan Hentikan Perkhidmatan Guru Sementara

By 2 November 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

PETALING JAYA, 2 Nov — Kementerian Pendidikan akan menghentikan perkhidmatan guru sementara pada tahun depan, kata Timbalan Menteri Pendidikan II Senator Chong Sin Woon.

Chong berkata, walaupun tindakan untuk menghentikan perkhidmatan guru sementara agak keras, namun ia perlu kerana sekolah vernakular Cina akan ada guru yang mencukupi pada tahun akan datang.

“Tahun depan, kami akan menghantar seramai 1,626 guru ke sekolah rendah Cina, manakala pada 2017 seramai 1,008 guru akan dihantar,” kata Chong di laman Facebooknya, pada pagi Ahad.

Ucapan penghargaan itu disampaikan semasa sesi dialog  bersama 20 guru sementara di Putrajaya pada Jumaat.

Menurut Chong, beberapa guru ini telah mengajar selama dua hingga lima tahun.

Tambah Chong lagi, guru sementara ini mengharapkan untuk menjadi guru sepenuh masa pada masa akan datang.

“Mereka menyaksikan acara-acara bersejarah dan ini mungkin akan menjadi kumpulan terakhir guru sementara yang diambil bekerja oleh kementerian.

“Saya akan buat yang terbaik untuk tolong guru sementara ini cari kerja dalam bidang yang sama.

“Saya harap untuk anjurkan majlis yang dapat mengumpulkan semua guru sementara di dalam negara sebagai tanda terima kasih kepada mereka,” kata Chong.

Awal tahun ini, sekolah vernakular Cina mengalami kekurangan seramai 1,000 guru.

Angka itu menurun daripada 5,000 pada 2008 sejak Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Wee Ka Siong memegang jawatan sebagai Timbalan Menteri Pendidikan.

Sekolah Cina bersedia menerima lebih 2,000 guru pada dua tahun lagi, Chong yakin mereka tidak akan menghadapi kekurangan guru dalam tiga tahun akan datang.

 

Tinggalkan komen anda