Skip to main content
EkonomiHomeViral

Subsidi Seguni Tepung Gandum 25kg Ditarik Balik

By 1 Mac 2016Tiada komen2 minit bacaan

 

PETALING JAYA, 1 Mac — Subsidi seguni tepung gandum seberat 25 kilogram akan ditarik balik mulai hari ini (Selasa), satu langkah yang mungkin akan membawa kepada kenaikan harga makanan seperti roti canai, mi dan banyak lagi.

Pengilang yang menghadiri mesyuarat dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan minggu lalu berkata, mereka dimaklumkan mengenai penghapusan subsidi tepung gandum.

Pemborong juga dipercayai telah menerima pekeliling mengenai perubahan harga bagi tepung gandum seberat 25kg di Semenanjung Malaysia termasuk jenama Blue Key, yang kini dijual pada harga RM42 tanpa subsidi.

Seorang pengilang tepung yang hanya mahu dikenali sebagai Ng berkata, beliau adalah antara wakil-wakil industri yang hadir pada mesyuarat 24 Februari lalu yang dihadiri oleh pegawai kanan kementerian.

“Tepung gandum RM25kg yang dibeli oleh peruncit seperti kedai kopi dan restoran mamak, akan meningkat daripada RM33.75 kepada RM42,” kata Ng.

Walau bagaimanapun, kerajaan akan mengekalkan harga RM1.35 subsidi bagi 1kg tepung gandum yang dibeli oleh isi rumah seperti jenama Blue Key dan Bunga Cempaka.

Beliau berkata, sebelum ini mereka menikmati RM600 hingga RM800 subsidi bagi setiap tan metrik tepung yang dihasilkan setiap bulan atau 60 sen hingga 80 sen sekilo bergantung kepada harga gandum di pasaran.

Subsidi ini, katanya telah merosakkan harga pasaran tepung kerana kos memproses gandum menjadi tepung boleh melebihi RM33.75 sekilo.

Harga untuk pengeluaran tepung adalah berbeza-beza berdasarkan harga gandum iaitu yang terkini adalah RM968 (AS$230) satu tan metrik.

“Kami mengalu-alukan keputusan Kerajaan,” katanya.

Seorang lagi pengimport tepung berkata, harga makanan seperti roti canai dan kuih tempatan yang menggunakan tepung biasa boleh terjejas akibat penghapusan subsidi ini.

Beliau berkata roti, biskut dan kek yang menggunakan tepung premium yang tidak mendapat subsidi, tidak akan terjejas.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainudin dan Ketua Setiausaha Kementerian itu, Datuk Seri Alias ??Ahmad enggan mengulas mengenainya.

 

-The Star

Tinggalkan komen anda