Skip to main content
Berita TempatanHomeLabuanViral

Labuan Lokasi Ketujuh Penerbangan Prihatin YADIM-MASwings

By 5 Mac 2018Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

 

 Laporan oleh: Mohd Faizal Mansor/ Foto: Jainuddin Djimin (Labuan)

Labuan, 5 Mac (Malaysiaaktif) – Program Penerbangan Prihatin kerjasama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) Sabah dengan kerjasama MASwings telah memilih Labuan sebagai lokasi ketujuh semenjak program itu dimulakan pada 2012.

“Program kemasyarakatan itu yang memberi peluang kepada anak-anak yatim merasai pengalaman menaiki perkhidmatan kapal terbang merupakan salah satu usaha tanggungjawab sosial masyarakat dari pihak MASwings selain mengadakan program sekolah angkat dan ceramah kerjaya di Sabah,” ujar Ketua Pegawai Eksekutif MASwings, Aminuddin Zakaria kepada pemberita di sini kelmarin.

Menurut Aminuddin lagi, pihaknya bersama YADIM akan meneruskan usaha murni ini yang dapat membuka minda dan memberikan pengalaman baru kepada anak-anak yatim.

Sementara itu, Pengarah YADIM Zon Sabah, Samin Ongki berharap masyarakat tidak melihat MASwings hanya sekadar syarikat penerbangan semata-mata bahkan syarikat tersebut telah berkongsi apa yang mereka ada dengan masyarakat dengan menyantuni golongan anak-anak yatim yang merupakan kesayangan Rasullulah s.a.w.

“Saya berharap program ini dapat dikembangkan ke peringkat antarabangsa iaitu mengunjungi bandar-bandar seperti Bandar Seri Begawan di Brunei Darulsalam, Tarakan Indonesia dan lain-lain.

“Pada tahun ini pihak YADIM bersama MASwings juga akan membuat aktiviti iaitu taklimat kerjaya dalam bidang penerbangan ke sekolah-sekolah terpilih di Sabah, dan bagi permulaan Sekolah Menengah Sains Sabah Kota Kinabalu telah dipilih untuk tujuan tersebut dalam waktu terdekat ini.

“Bila kita menyebut tentang kerjaya penerbangan, masyarakat hanya berpandangan kerjaya seperti juruterbang, pramugara dan pramugari sahaja dalam bidang itu namun banyak lagi bidang seperti bidang kejuruteraan turut boleh diceburi oleh para pelajar dalam bidang penerbangan,” jelas Samin.

Rozman (dua dari kiri) menerima cendera kenangan daripada Aminuddin

Rozman (dua dari kiri) menerima cendera kenangan daripada Aminuddin

Seramai 40 anak-anak yatim dari empat rumah anak yatim di Sabah iaitu Rumah Anak Yatim Sakinah Papar, Aman Beaufort, Rumah Anak Yatim Kampung Langsat, Ranau dan Rumah Home Tuaran telah menaiki penerbangan MASwings dari Kota Kinabalu ke Labuan kelmarin.

Majlis Makan Malam sempena Program Penerbangan Prihatin ini turut diserikan dengan kehadiran Ahli Parlimen Labuan, Datuk Rozman Isli, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Labuan, Zainal Madasin serta Eksekutif Kanan Komunikasi dan Penjenamaan Komersil MASwings, Rozanah Robert.

– AH

Tinggalkan komen anda