Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahSelangor

Kampung Melayu Batu 16 Hidupkan Amalan Rewang

By 15 Disember 2019Tiada komen1 minit bacaan

Laporan/foto: Mohd Zaid Awang (Gombak)

RAWANG, 15 Dis (Malaysiaaktif) – Penduduk Kampung Melayu Batu 16 di sini berjaya menyiapkan kenduri kampung secara bergotong-royong atau rewang dalam program kemasyarakatan berteraskan konsep permuafakatan yang diadakan sempena kewujudan kampung tersebut sejak 40 tahun dahulu.

Setiausaha Komuniti Harapan Malaysia (KHM) Sauffi Roslan, berkata idea tersebut tercetus untuk mengembalikan nostalgia aktiviti rutin penduduk kampung suatu ketika dahulu setiap kali kenduri atau sebarang keraian diadakan.

“Antara objektif program ini adalah untuk mencetuskan permuafakatan penduduk, menyanjung nilai perpaduan, melahirkan perasaan menyayangi kampung halaman dan menghargai pengorbanan warga terdahulu yang membuka kampung ini.

“Ia melibatkan semua warga kampung yang bermastautin di sini tanpa mengira latar belakang atau fahaman politik yang bertemakan muafakat beradat membawa berkat,” katanya ketika ditemui, di sini.

Rewang untuk menyediakan masakan dihidupkan kembali di Kampung Melayu Batu 16, Rawang ini.

Rewang untuk menyediakan masakan dihidupkan kembali di Kampung Melayu Batu 16, Rawang ini.

Sementara itu, Ketua Kampung Melayu Batu 16 Ir Adnan Ahmad, berkata aktiviti rewang semakin dilupakan dan bukan hanya berlaku di kampung tersebut tetapi di seluruh negara.

“Ia disebabkan tuntutan gaya hidup masa kini dan tiada usaha dilakukan untuk menghidupkan kembali tradisi ini menyebabkan ia semakin dilupakan.

“Secara tidak langsung ia dapat mewujudkan hubungan silaturahim yang erat dan tahap perpaduan penduduk memjadi kukuh,” katanya merangkap Pengerusi KHM.

Adnan berkata, aktiviti rewang bukan sahaja dapat mengeratkan hubungan silaturahim sesama penduduk tetapi juga dapat menjimatkan kos perbelanjaan ketika mengadakan majlis keraian yang membabitkan ramai jemputan.

-SH

Tinggalkan komen anda