Skip to main content
Berita TempatanBerita UtaraPulau Pinang

Kursus Penghasilan Soya Bantu Jana Pendapatan

By 12 Januari 2020Tiada komen1 minit bacaan

Laporan/ foto: Mawarni Ismail (Daerah Barat Daya)

KAMPUNG PERLIS, 12 Jan (Malaysiaaktif) – Telah berlangsung Kursus Penghasilan Soya dan Taufufah anjuran Pejabat Pertanian Daerah Barat Daya bertempat di Dewan MPKK Kampung Perlis di sini semalam.

Kursus Penghasilan Soya dan Taufufah itu juga turut dianjurkan bersama MPKK Kampung Perlis dan dengan kerjasama Komuniti Harapan Malaysia Pulau Betong.

Peserta mencuba hasilkan produk

Peserta mencuba hasilkan produk

Kursus yang disertai seramai 50 orang peserta itu diadakan bertujuan untuk memberi pendedahan mengenai teknik pemprosesan hasil soya serta dapat melahirkan usahawan di kalangan kaum wanita yang dapat membantu menjana pendapatan keluarga.

Kursus tersebut telah dirasmikan oleh ADUN Pulau Betong, Tuah Bin Ismail dan turut bersama beliau Penghulu Kanan KADUN Pulau Betong, Mohd. Farook Varusai Mohd yang hadir menyampaikan sijil kepada semua peserta.

Peserta bergambar kenangan setelah menerima sijil selesai kursus

Peserta bergambar kenangan setelah menerima sijil selesai kursus

Tenaga pangajar, Salwa Binti Mardzuky dari Pejabat Pertanian Daerah Barat Daya berkata beliau amat gembira dengan kehadiran serta kerjasama penuh dari semua peserta pada kali ini dan tidak sabar untuk mengadakan kursus lagi sekiranya dipanggil.

-II-

Tinggalkan komen anda