Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Pengguna Internet Berdepan Gangguan Minimum Susulan Kerosakan Kabel Dasar Laut – SKMM

By 11 April 2020Tiada komen2 minit bacaan

Foto: Gambar fail

PUTRAJAYA, 11 Apr (Malaysiaaktif) – Pengguna Internet di Malaysia berdepan gangguan minimum susulan kerosakan satu daripada kabel dasar laut Rangkaian Kabel Asia Pasifik 2 (APCN2), demikian menurut Suruhanjaya Komunikasi dan MultimediaĀ Malaysia (SKMM).

Kenyataan SKMM menyebut bahawa ia telah dimaklumkan oleh Telekom Malaysia Bhd (TM) berkaitanĀ kerosakan satu daripada segmen kabel APCN2 yang menghubungkan Chongming di China danĀ Lantau diĀ Hong Kong (segmenĀ 3).

Kabel dasar laut APCN2 itu, yang menghubungkan Malaysia keĀ Singapura, Hong Kong danĀ Amerika Syarikat, merupakan antara 14 sistem kabel dasar laut yang disertai oleh TM di seluruh dunia.

Menurut SKMM,Ā TM telah memberi jaminan bahawa segala langkah perlu akan diambil bagi mengurangkan kesan gangguan perkhidmatan kepada pengguna.

“Sementara pihak konsortium yang menyenggara APCN2 mengenal pasti lokasi kerosakan untuk kerja baik pulih, TM telah mengambil tindakan pantas yang sewajarnya bagi penyuraian aliran trafik yang terjejas melalui rangkaian kabel dasar laut lain miliknya agar impak ke atas pengguna dapat dikurangkan,” katanya.

Selain itu, TM telah mengaktifkan kapasiti tambahan melalui sistem kabel dasar laut Cahaya Malaysia yang menghubungkan trafik antarabangsa Malaysia ke Jepun.

“Pengguna Internet di Malaysia hanya mengalami gangguan minimum kerana terdapat jaringan kabel dasar laut lain yang boleh digunakan untuk menyalurkan trafik Internet, sekiranya diperlukan,” kata SKMM.

Menurut SKMM, gergasi global seperti Akamai Technologies, Amazon.com, Facebook Inc., Google Inc. dan Microsoft MSN serta beberapa lagi penyedia kandungan antarabangsa telah membuat sambungan ā€˜peeringā€™ di Malaysia Internet Exchange Malaysia (MyIX) dan kebanyakan mereka menyediakan pelayan ā€˜cacheā€™ di rangkaian penyedia perkhidmatan Internet tempatan.

ā€œOleh itu, kandungan-kandungan ini masih lagi boleh dicapai oleh pengguna internet tempatan tanpa gangguan,ā€ katanya.

SKMM berkata ia akan terus memantau situasi ini bagi memastikan perkhidmatan Internet kepada pengguna tidak mengalami sebarang implikasi yang serius khususnya ketika pelaksanaan Perintah Kawalan PergerakanĀ sedang berlangsung.

ā€œKebergantungan masyarakat terhadap perkhidmatan jalur lebar pada ketika ini adalah amat penting terutamanya kepada sektor perniagaan, perkhidmatan malah pendidikan yang kini turut menggunakan kaedah pembelajaran dalam talian,ā€ menurut SKMM.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda