Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Pengendali Laman Sosial Promosi Bawa Masuk Pendatang Tanpa Izin Diburu

By 23 Jun 2020Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 23 Jun (Malaysiaaktif) – Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sedang giat memburu pengendali akaun yang mempromosi perkhidmatan membawa masuk pendatang asing tanpa izin (PATI) ke negara ini dalamĀ laman sosial.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata siasatan awal mendapati, salah seorang pengendali akaun itu telah ditahan dalam Op COVID-19 Benteng, pada 4 hingga 7 Jun lepas.

“Polis masih lagi mengesan individu lainĀ dipercayai pengendali laman sosial yang mempromosi perkhidmatan membawa masuk pendatang tanpa izin ke negara ini,” katanya ketika dihubungiĀ semalam.

Huzir berkata demikian ketika diminta mengulas laporan sebuah akhbar tempatan hari ini yang mendakwa terdapat sindiketĀ mempromosi perkhidmatan membawa pendatang tanpa izin ke negara ini menerusiĀ laman sosial Facebook.

Sementara itu,Ā Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Khairul Dzaimee DaudĀ berkata pihaknya turut memantau kegiatan berkenaan dengan melakukan perkongsianĀ maklumat antara agensi.

“PDRM dan Imigresen masing-masing telahĀ berkongsi maklumat berhubung isu ini malah kami sentiasa memantau isuĀ yang dibangkitkan dalam laman sosial termasuk aktiviti membawa masuk pendatang tanpa izin,” katanya.

Akhbar tempatan melaporkan sindiket berkenaanĀ mengenakan bayaran antara RM1,600 hingga RM3,000 untuk membawa masuk seorang pendatang tanpa izin warga Indonesia ke negara ini.

Hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata sejak 1 Mei hingga semalam, 977 pendatang tanpa izin dan 161 tekong ditahan kerana cuba memasuki sempadan negara secara haram terutama melalui lorong tikus.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda