Skip to main content
Berita TempatanBerita TengahHomePutrajaya

Barangan Buatan Malaysia Rancakkan Ekonomi Domestik

By 13 September 2020Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 13 Sep (Malaysiaaktif) – Usaha kerajaan memperkasa Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM) tahun ini bertepatan memandangkan ekonomi semasa yang terjejas akibat pandemik COVID-19, kata Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Hasnol Zam Zam Ahmad.

Menurut beliau, langkah itu perlu bagi merangsang dan merancakkan pertumbuhan ekonomi domestik, sekali gus meningkatkan kesedaran pengguna tentang kewujudan produk tempatan dan menggalakkan pembelian.

Pada masa sama, katanya kempen itu juga dapat membantu pengusaha tempatan terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dalam mengembangkan perniagaan.

“Berdasarkan data terkini yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, sumbangan PKS kepada keseluruhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) telah meningkat kepada 38.9 peratus pada 2019 berbanding 38.3 peratus yang dicatatkan pada 2018,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian dan pelepasan Program Kembara Pengguna dan Peniaga KPDNHEP Selangor Tahun 2020 di Stesen Petronas Temasya, Lebuhraya Persekutuan hari ini.

Menurut beliau, produk tempatan berperanan besar terhadap ekonomi negara dan akan terus menyumbang kepada peningkatan peratusan KDNK selain membuktikan peranan PKS yang berupaya menyediakan peluang pekerjaan dan menyokong pertumbuhan ekonomi.

Hasnol Zam Zam berkata pelbagai strategi diperkenalkan dalam usaha membawa produk PKS tempatan ke sektor peruncitan termasuk berkolaborasi dengan syarikat peruncitan utama negara serta kerjasama daripada pasar raya, kedai serbaneka dan rangkaian kedai syarikat minyak.

Program Kembara Pengguna dan Peniaga KPDNHEP Selangor Tahun 2020 dirangka sebagai platform untuk mendapatkan maklumat asas tentang kesedaran kepenggunaan bagi pengguna dan peniaga terpilih di kawasan luar bandar.

Program empat hari sehingga 16 Sept itu turut mempromosikan dua kempen utama iaitu KBBM dan Program Jualan Malaysia (PJM) yang merupakan inisiatif bagi merancakkan sektor peruncitan serta mengembalikan permintaan pasaran dalam negara.

Ia dilaksanakan secara jelajah berkumpulan (konvoi) dengan penglibatan 12 kenderaan pacuan empat roda dan 20 tempat kajian berjarak 591 kilometer keseluruhan ditetapkan bagi mendapatkan maklumat berkaitan tahap kesedaran pengguna dan peniaga di Selangor.

KPDNHEP Selangor juga mendapat kerjasama daripada Petronas Dagangan Berhad bagi mempromosikan Petronas sebagai jenama Malaysia.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda