Skip to main content
Berita TempatanBerita UtaraPerlis

‘Gagau Ikan’ JPS Dapat Sambutan

By 20 Mac 2023Tiada komen1 minit bacaan

Laporan/foto: Anuar Che Amat

KANGAR, 20 Mac (Malaysiaaktif) – Program ā€˜Gagau Ikanā€™ di Pasar Terapung, Jabatan Pengairan Dan Saliran (JPS) Negeri Perlis berlangsung meriah dengan kehadiran lebih 100 orang peserta.

MenurutĀ salah seorang urus setia program Mohd Fadhil Hussin program ini pertama kali diadakan dan mendapat sambutan yangĀ  sangat mengalakkan kerana masih dalam musim cuti sekolah.

“Setiap lima tahun, pihak JPS PerlisĀ  akan menyelenggara tasik ini bagi keselesaan para pengunjung dan akan diganti dengan ikan-ikan yang baharu.

ā€œSetiap seorangĀ peserta cuma perlu membayar RM10 untuk menangkap ikan bersaiz besarĀ seperti patin dan tilapia yang berada di dalam tasik ini dan ikan-ikan yang ditangkap boleh dibawa pulang,ā€ ujarnya.

Seorang peserta Anuar Musa, 47, memaklumkan program ini ternyata memberi manfaat kepada beliau dan keluarga di waktu cuti sekolah.

“Saya bergerak dari Taiping pada pukul 5.00 pagi tadi bersama keluarga untuk menyertai aktivitiĀ  mengagau ikan dan ia memberi pengalaman baharu kepada anak- anak saya,ā€ jelas beliau.

-ZS-

Tinggalkan komen anda