Skip to main content
EkonomiHomeViral

Movie Animation Park Studios (MAPS) Tarikan Utama Perak

By 20 Julai 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

IPOH, 20 Julai — Taman Tema Movie Animation Park Studios (MAPS), yang mempertaruh tarikan seperti ‘Live Adventure Zone – Casper The Friendly Ghost’, ‘Mr Peabody & Sherman’, Megamind dan siri animasi tempatan BoBoiBoy, akan menjadi ikon utama Perak bagi menarik kunjungan pelancong ke negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan negeri Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi berkata dengan tarikan sedemikian, MAPS diiktiraf sebagai taman tema animasi bertaraf antarabangsa yang pertama di Asia.

Menerusi siri promosi yang dijalankan, katanya, kebanyakan agensi pelancongan khususnya dari Medan, Indonesia, menunjukkan minat yang tinggi terhadap MAPS.

Nolee Ashilin berkata kemudahan penerbangan secara langsung yang disediakan oleh Malindo Air dan YOU Wings di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah, akan membantu melonjakkan jumlah pengunjung dari Medan ke Perak.

“Buat masa ini, kita memang menumpukan pasaran pelancongan kita di Medan berdasarkan perkhidmatan penerbangan yang ada, dan saya yakin MAPS mampu dijadikan tarikan utama.

“Sebelum ini, kita hanya ada taman tema biasa tetapi kini kita mempunyai taman tema yang memaparkan daya tarikan terkini serta watak animasi antarabangsa tersohor, jadi ini peluang terbaik untuk kita laksanakan penjenamaan semula pelancongan di Perak, khususnya di Ipoh,” katanya.

MAPS, yang pembinaannya menelan kos RM450 juta, mempunyai enam zon berbeza untuk dikunjungi iaitu animasi berdasarkan persekitaran fantasi termasuk ‘square’, ‘forest’, ‘blast off’, ‘DreamWorks’ dan tasik.

Kerja pembinaan taman tema itu, yang terletak di tapak seluas 21 hektar berhampiran Lebuhraya Utara Selatan, kini siap antara 40 hingga 45 peratus.

Lokasi taman tema ini adalah strategik kerana berhampiran Plaza Tol Jelapang dan hanya tiga minit dari Terminal Ipoh Sentral, 20 minit dari lapangan terbang serta stesen kereta api.

Apabila beroperasi kelak, kunjungan ke taman tema itu dianggar mampu mencecah 1.5 juta orang setahun dengan 17 hingga 18 peratus daripadanya adalah pelancong asing.

Sementara itu, Naib Pengerusi Eksekutif Pemasaran Destination Perak Muhammad Zukni Mohamed Yusuf berkata pihaknya kini menumpukan kepada proses menonjolkan MAPS sebagai tarikan baharu kepada pelancong dari Singapura, Arab, China dan India.

 

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda