Skip to main content
HomeViral

Komplot : Mengapa Gambar Peguam Tak Keluar? Tanya Sharir

By 18 Ogos 2015Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

 

KUALA LUMPUR, 18 Ogos — Pendedahan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berhubung konspirasi menggulingkan keadaan hanya memberi peluang kepada pihak tidak bertanggungjawab mencetuskan spekulasi negatif.

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC), Tan Sri Shahrir Abdul Samad bagaimanapun menegaskan tiada seorang pun anggotanya terlibat dalam komplot seperti yang didedahkan sebuah blog.

“Spekulasi ini (pendedahan Ahmad Zahid) tak memberi sebab untuk orang yang membuat spekulasi (penulis blog) itu untuk berspekulasi pula. Cerita itu tak ada, tak timbul, jadi mengapa dia nak buatkan cerita?

“TPM punya kenyataan, dia kata kenal peguam dan sebagainya…tapi mengapa gambar peguam tak keluar?

“Buka cerita itu hanya (beri peluang kepada penulis blog) mengambil kesempatan. Tapi ia bukan memberi lesen atau kebenaran kepada blogger untuk buat cerita ini. TPM tak cakap berapa orang,” katanya pada sidang media di Parlimen pada Selasa.

Ditanya sama ada Ahmad Zahid perlu mendedahkan dalang yang dimaksudkannya, Shahrir bagaimanapun berkata: “Kena tanya dia. Bagi kita, kita tak terlibat dalam 20 yang dikatakan dalam blog itu.

“Soalan itu kena tanya kepada TPM. kita pun tak ada kesempatan nak cakap dengan TPM.”

Sidang media itu turut dihadiri seramai 34 daripada 74 anggota BNBBC.

Mengulas lanjut Shahrir yang juga Ahli Parlimen Johor Baru berkata, anggota BNBBC hanya akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ahmad Zahid dalam program pemukiman pihaknya pada minggu depan.

Berita mengenai konspirasi menggulingkan kerajaan pertama kali didedahkan Ahmad Zahid ketika merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Ampang pada Ahad lalu.

Beliau berkata, rancangan itu dijalankan dengan cara untuk mendapatkan akuan bersumpah daripada ahli Parlimen pembangkang, serta cuba menarik ahli Parlimen BN menyokong mereka bagi menumbangkan kerajaan sedia ada melalui ‘jalan belakang’.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, beliau mendapat maklumat itu daripada sumber yang sangat boleh dipercayai.

Ditanya sama ada isu mengenai konspirasi menggulingkan kerajaan sengaja dibuat bagi mengalihkan tumpuan rakyat khususnya membabitkan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Shahrir bagaimanapun menolak tanggapan berkenaan.

“Saya tak nampak boleh alihkan perhatian daripada apa yang telah dan sedang dilakukan.

“Semua kerja penyiasatan akan berjalan terus. Kita bukan kumpulan one-track-mind(hanya fikir satu perkara). Kita boleh terima pelbagai peristiwa dan kejadian dalam satu masa.

“Kita nak matikan cerita ini, inilah pendirian kita…(supaya) tak ada timbul soal kami nak beralih kedudukan dan pendirian,” katanya.

 

— MStar

Tinggalkan komen anda