Skip to main content
HomeViral

Naib Presiden PAS Nafi Anak Sulung Nik Aziz Sertai Amanah

By 22 Ogos 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

KOTA BHARU, 22 Ogos (Malaysiaaktif) — Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Amar Abdullah menegur para pemimpin Amanah Kelantan kerana cuba menipu orang ramai dalam memikirkan bahawa anak sulung bekas Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menyertai parti itu.

Beliau berkata pada pemimpin-pemimpin negeri, bahawa Amanah yang belum didaftarkan, cuba menjemput masuk Nik Umar Nik Abdul Aziz untuk mendapatkan sokongan daripada orang ramai walaupun mereka tahu dia tidak mempunyai niat untuk meninggalkan PAS.

‘Saya difahamkan Nik Umar telah dijemput oleh seorang pemimpin Amanah untuk memberi ceramah mengenai kehidupan Tok Guru di sebuah hotel di sini.

‘Tetapi kehadiran beliau pada majlis itu telah dieksploitasi oleh pemimpin-pemimpin tertentu yang memberikan gambaran bahawa Nik Umar telah menyertai Amanah, walaupun dia telah menafikan spekulasi ini,’ Mohd Amar berkata pada wartawan pada Khamis.

‘Saya percaya ini satu langkah terdesak dari pihak pemimpin Amanah untuk menarik ahli PAS menyertai mereka.

‘Saya cabar Amanah menjemput Ahli Parlimen Pasir Mas Nik Mohd Abduh untuk memberi ceramah di program wawancara mereka,’ kata timbalan menteri besar itu.

Nik Mohd Abduh, Ketua Pemuda PAS, adalah adik pada Nik Umar.

Mohd Amar berkata, pemimpin PAS negeri Kelatan kini akan cuba menangani langkah oleh pemimpin-pemimpin Amanah dengan turun ke padang untuk menjelaskan keseluruhan senario itu supaya ahli-ahli mereka tidak lagi keliru dengan objektif Amanah.

Beliau menasihatkan ahli-ahli PAS supaya jangan terpedaya dengan tuntutan Amanah kerana ia sebuah parti Islam alternatif.

Tinggalkan komen anda