Skip to main content
HomeViral

Mangsa Bot Karam 28 Jam Terapung Di Laut

By 5 September 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

HUTAN MELINTANG, 5 Ogos — Seorang lelaki warga Indonesia terpaksa bertarung nyawa di laut selama 28 jam sebelum diselamatkan.

Lelaki itu sedang menaiki bot sesak menuju ke Tanjung Balai di Sumatera, Indonesia, apabila ia karam pada Khamis.

Laksamana Pertama Maritim Daerah Klang, Mohd Aliyas Hamdan berkata sebuah kapal nelayan ternampak lelaki itu terapung kira-kira pukul 12.15 tengahari Jumaat, kira-kira lima batu nautika dari lokasi bot itu terbalik.

“Kita telah memberikan pertolongan cemas kepadanya di atas kapal nelayan sebelum membawanya ke jeti di sini.

“Ketika membawanya ke daratan, kapal nelayan yang sama menemui dua lagi mayat, kedua-duanya lelaki,” katanya kepada pemberita di Jeti Melintang Hutan, Jumaat.

Beliau berkata mangsa yang terselamat itu berada dalam keadaan sangat lemah dan telah dibawa ke Hospital Teluk Intan untuk rawatan.

Katanya, mereka juga menerima laporan bahawa tujuh lagi mayat telah ditemui dan usaha sedang dilakukan untuk membawanya ke darat.

“Ketujuh-tujuh mayat itu terdiri daripada enam wanita dan seorang lelaki.

“Ini menjadikan jumlah yang ditemui sekarang adalah 44 orang dan 24 telah terkorban,” kata Mohd Aliyas.

Mayat-mayat telah dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainon di Ipoh untuk bedah siasat.

Di Klang, 19 mangsa yang terselamat sebelum itu telah dikeluarkan perintah reman oleh Mahkamah Majistret di Kuala Selangor.

Mereka akan berada di bawah tahanan polis selama 14 hari sementara menunggu siasatan.

Sumber berkata, siasatan juga sedang dijalankan untuk menentukan sama ada tekong kapal adalah di kalangan 19 yang ditahan.

Mohd Aliyas berkata, tujuh buah kapal, empat bot dan empat pesawat termasuk satu dari Tentera Udara terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat.

Agensi-agensi lain yang terlibat dalam misi mencari dan menyelamat termasuklah Polis Marin, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam dan Rela.

– Mstar

Tinggalkan komen anda