Skip to main content
Berita TempatanBerita TimurHomePahangViral

Lebuhraya Karak KM52.4 Masih Tidak Boleh Digunakan

By 12 November 2015Tiada komen2 minit bacaan

 

BENTONG, 12 Nov — Jalan ke pantai timur masih terputus hubungan akibat kejadian tanah runtuh di KM52.4 antara Lentang dan Bukit Tinggi pada Rabu.

Berikutan kejadian kira-kira pukul 6.30 petang itu, lebih banyak kerosakan ditemui di jalan lama laluan Bentong, memaksa pihak berkuasa mengarahkan kenderaan supaya berpatah balik.

“Kami berada di sini sejak pukul 8 malam tadi. Jalan masih ditutup,” kata seorang pegawai yang enggan namanya disiarkan.

Beliau berkata, jalan telah dibuka pada pukul 8 pagi Khamis tetapi ditutup semula selepas berlaku kejadian tanah runtuh lain menyebabkan pokok tumbang di jalan raya.

Tambahnya, terdapat kerosakan di 15 kawasan di jalan lama akibat tanah runtuh.

Peniaga, Khalid Kassim, 54, berkata, dia dan keluarganya telah terkandas sejak pukul 6 petang semalam, apabila mereka menuju ke Bukit Tinggi.

“Kami terperangkap di tol selama empat jam dan akhirnya tinggal di rumah saudara di Bentong. Masih tidak boleh pulang,” katanya ketika ditemui di jalan raya yang disekat di jalan lama.

Kenderaan dilihat datang dari arah jalan lama, dan pemeriksaan mendedahkan semua pemandu membuat u-turn kerana jalan itu terlalu berbahaya untuk diseberang.

Pemandu lori Syamsul Abdullah, 45, berkata, dia telah terperangkap sejak pukul 6.00 pagi, kira-kira satu kilometer dari plaza tol menuju ke KL.

Dia dan pemandu lain mendengar bahawa lebuh raya itu akan dibuka pada pukul 10 pagi Khamis tetapi akhirnya telah terperangkap dalam kesesakan.

Katanya, terdapat jalan alternatif dengan melalui Bukit Fraser ke Negeri Sembilan dan kemudian pulang ke Kuala Lumpur. Walau bagaimanapun, ia terlalu berbahaya untuk lori besar.

Seorang pengurus di plaza tol Karak-KL enggan mengulas dan berkata beliau menunggu arahan berhubung situasi di sana.

Beliau bagaimanapun membenarkan media dan kenderaan untuk dibaiki melalui pintu tol itu.

Bagi arah pantai timur, chef hotel, Chuk Chin Wah, 37 dan isterinya yang mengandung enam bulan, Nyen Thi Thio, 20 juga terperangkap dalam kesesakan ketika dalam perjalanan ke Hospital Bentong untuk pemeriksaan bulanan.

“Temujanji isteri saya dengan doktor pada pukul 10 pagi. Kami tidak boleh sampai pada masa yang dijanjikan,” katanya.

Ahli perniagaan Navindran Palasendaran, 29, dan keluarganya sedang dalam perjalanan dari Puchong untuk meraikan Deepavali dengan saudara-mara di Raub.

Tidak mengetahui tentang kejadian tanah runtuh itu, mereka memulakan perjalanan pagi ini dan akhirnya terperangkap.

“Kami tidak tahu mengenai kejadian tanah runtuh ini dan hanya mendapat berita apabila sepupu saya menghantar sms awal pagi ini,” katanya, sambil menambah mereka telah berhenti di Sempah untuk berehat dan meneruskan perjalanan pada pukul 9.00 pagi setelah mendengar berita bahawa jalan akan dibersihkan sebelum 10 pagi.

“Malangnya kami masih terperangkap di sini.Dua hari lepas saya berkerja dan hanya sekarang dapat meraikan Deepavali dengan saudara-mara saya di Raub. Nampaknya saya kena meraikan di sini,” katanya.

 

– MS

 

Tinggalkan komen anda