Skip to main content
HomeViral

Enam Sekolah Di Sarawak Dibaik Pulih Guna IBS – PM

By 6 Januari 2016Tiada komen2 minit bacaan

 

DENGKIL, 6 Jan  — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata projek membaik pulih sekolah menggunakan teknologi Sistem Binaan Berindustri (IBS) akan diperluas ke seluruh negara dengan projek permulaan di enam buah sekolah di Sarawak.

Enam buah sekolah tersebut ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Seduku, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sebuyau, SK Nanga Pua, Selangau, SK Kampung Tanam, SK Kalok Pusa, Betong dan SK Abang Man, Simunjan dengan kos kira-kira RM2 juta setiap sekolah.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, ini susulan projek perintis penggunaan IBS membaik pulih Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Dengkil terbukti berjaya menjimatkan masa manakala harga juga lebih kompetitif berbanding kaedah konvensional.

“Dengan kejayaan projek di SJKT Dengkil, kami akan lanjutkan (baik pulih sekolah guna IBS) ke tempat-tempat lain. Selepas ini, enam buah sekolah di Sarawak dikenal pasti akan dibaik pulih dengan kaedah IBS.

“Dengan kejayaan seperti ini, saya berharap dapat memperlihatkan kesungguhan kerajaan meningkatkan prasarana pendidikan negara dan di samping itu, diharap bahawa tahap pencapaian dalam sistem pendidikan kita akan terus meningkat,” katanya dalam sidang media selepas meninjau hasil baik pulih SJKT Dengkil, di sini hari ini. Najib menghabiskan masa kira-kira sejam meninjau kerja-kerja baik pulih di sekolah itu selain beramah mesra dengan pelajar dan guru di sekolah itu.

Hadir sama ialah Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam, Timbalan Menteri Pendidikan P. Kamalanathan, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa dan Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan Tan Sri Dr Madinah Mohamad.

Pada 29 Okt lalu, Najib mengadakan lawatan mengejut ke SJKT Dengkil yang mempunyai 280 pelajar dan 24 guru, bagi meninjau keadaan sekolah dan kebajikan murid dan menggesa pihak berkenaan menjalankan pembaikan segera untuk membaik pulih keadaan sekolah yang tidak memuaskan.

Penambahbaikan itu termasuk menangani masalah longkang terbuka, membaik pulih sistem pendawaian, makmal sains, kantin dan pusat sumber, kebocoran bumbung dan pagar di sekeliling sekolah itu.

Hari ini, Najib yang gembira dan berpuas hati dengan projek perintis membaik pulih SJKT Dengkil, berkata ia satu ‘projek teristimewa’ kerana berjaya membawa transformasi dalam masa yang singkat.

“Dalam tempoh 40 hari sahaja, sekolah ini bertukar wajah. Kini ia memiliki blok dua tingkat, makmal sains, perpustakaan, bilik guru yang dinaik taraf dan longkang yang terdedah telah ditutup,” katanya.

— BERNAMA

 

Tinggalkan komen anda