Skip to main content
Home

Malaysia Suarakan Isu Penting Di Perhimpunan Agung PBB

By 19 September 2016Tiada komen3 minit bacaan

 

NEW YORK, 19 Sept  — Malaysia bersedia untuk menyuarakan pandangan dan penyelesaian berhubung beberapa isu penting yang dihadapi dunia pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNGA) ke-71 yang berlangsung di Ibu Pejabat PBB di sini.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mengetuai delegasi Malaysia akan turut berpeluang mengenengahkan sumbangan Kuala Lumpur ke arah menangani isu seperti krisis pelarian dan keamanan dunia.

“Ia penting untuk diambil kira Malaysia selaku (bukan anggota tetap) anggota Majlis Keselamatan PBB mampu menyampaikan pandangan kita mengenai perkara yang melibatkan masyarakat antarabangsa,” kata Ahmad Zahid kepada media Malaysia yang membuat liputan penyertaan beliau di UNGA di sini pada Ahad.

Pada Isnin beliau yang juga menteri dalam negeri akan menyertai mesyuarat peringkat tinggi bagi menangani pergerakan besar-besaran pelarian dan migran.

Mengenai krisis pelarian susulan konflik seperti di Syria, beliau berkata Malaysia kekal komited untuk memenuhi janjinya bagi menerima 3,000 pelarian Syria dalam tempoh tiga tahun seperti yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada UNGA tahun lalu.

Satu lagi perkara yang menjadi keprihatinan Malaysia, katanya ialah mengenai kehadiran hampir 60,000 etnik Rohingya di dalam negara.

Berhubung perkara ini, timbalan perdana menteri berkata Malaysia merancang untuk menganjurkan persidangan antarabangsa mengenai pergerakan besar-besaran etnik Rohingya menjelang akhir tahun ini.

“Kita sedang bekerjasama dengan IOM (Pertubuhan Antarabangsa bagi Migran) dan UNHCR bagi memastikan Malaysia tidak (terus-terusan) terlibat dengan masalah pergerakan besar-besaran pendatang asing tanpa izin,” katanya.

Ini, katanya walaupun Malaysia bukan merupakan pihak kepada Konvensyen Pelarian 1951.

Ahmad Zahid berkata pada mesyuarat esok, beliau mahu mengenengahkan usaha yang sedang dilakukan Kuala Lumpur untuk menangani isu seperti berhubung pemegang kad Pertubuhan Bangsa Bersatu Bagi Orang Pelarian (UNHCR).

Beliau berkata kini terdapat kira-kira 154,000 pelarian dan pencari suaka di Malaysia dan oleh itu adalah penting bagi kerajaan untuk menangani masalah berhubung mereka bagi mengelak negara daripada menjadi transit atau destinasi akhir kepada golongan ini termasuk migran ekonomi.

Satu lagi perkara yang menjadi keprihatinan Malaysia, katanya ialah mengenai kehadiran hampir 60,000 etnik Rohingya di dalam negara.

Berhubungan perkara ini, timbalan perdana menteri berkata Malaysia merancang untuk menganjurkan persidangan antarabangsa mengenai pergerakan besar-besaran etnik Rohingya menjelang akhir tahun ini.

“Kita sedang bekerjasama dengan IOM (Pertubuhan Antarabangsa bagi Migran) dan UNHCR bagi memastikan Malaysia tidak (terus-terusan) terlibat dengan masalah pergerakan besar-besaran pendatang asing tanpa izin,” katanya.

Ahmad Zahid berkata langkah keselamatan di kawasan sempadan dan undang-undang penguatkuasaan oleh agensi berkaitan adalah antara usaha yang sedang dilakukan bagi menghalang masalah itu daripada berlaku.

“Apa yang ditekankan perdana menteri kepada Kementerian Dalam Negeri dan Jabatan Imigresen ialah keperluan kepada penyeragaman prosedur operasi standard (SOP) dan undang-undang berkaitan di Malaysia untuk dipatuhi setiap orang,” kata beliau.

Beliau seterusnya berkata Malaysia telah memainkan peranan dalam menangani pemerdagangan manusia dan akan terus bekerjasama dengan negara lain seperti Britain mengenai buruh paksa.

Ahmad Zahid turut dijadual menyertai mesyuarat peringkat tinggi mengenai keadaan di Syria pada Majlis Keselamatan PBB pada 21 Sept dan menyampaikan kenyataan Malaysia di sesi perbahasan umum pada 24 Sept.

— BERNAMA/ Foto: DZH Twitter

Tinggalkan komen anda