Skip to main content
Home

Tak Perlu Isytihar Darurat Di Terengganu – MB

By 4 Januari 2017Tiada komen2 minit bacaan
Foto: Ismaweb

 

SETIU, 4 Jan — Tiada keperluan untuk isytihar darurat di Terengganu meskipun jumlah mangsa banjir kini mencecah 11,000 orang.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman berkata keadaan itu adalah berdasarkan situasi kini yang bertambah baik dan ia berbeza dengan keadaan banjir pada 2014.

Malah anggota penyelamat juga berjaya melakukan proses pemindahan mangsa banjir dan menghantar bekalan makanan ke pusat pemindahan tepat pada masa diperlukan.

“Jika keadaan bertambah buruk baharulah kerajaan negeri akan berbincang dengan pihak berkaitan mengenai keperluan untuk mengisytiharkan darurat di negeri ini,” katanya kepada pemberita selepas melawat beberapa pusat pemindahan di daerah Setiu hari ini.

Ahmad Razif turut melawat Kampung Tasek dan Kampung Buloh yang terjejas akibat banjir.

Beliau bagaimanapun menasihatkan mangsa banjir yang pulang ke rumah agar terus berwaspada kerana cuaca masih lagi tidak menentu ketika ini.

“Kita lihat ada mangsa yang ambil kesempatan cuaca yang baik ini untuk pulang ke rumah mungkin untuk uruskan sesuatu.

“Tapi kita tidak galakkan mereka bermalam di rumah dan segera ke pusat pemindahan kerana bimbang situasi yang tidak terjangka ketika ini,” katanya.

Sementara itu, kedatangan menteri besar ke pusat pemindahan tersebut sedikit sebanyak menceriakan mangsa banjir yang telah dua hari ditempatkan di situ.

Warga emas, Hasmah Talib, 77, berkata beliau terharu dengan kedatangan menteri besar ke pusat pemindahan tersebut.

“Dalam keadaan banjir macam ni, menteri besar sanggup datang tengok kami…Alhamdulillah, ada juga yang sudi datang walaupun susah nak datang ke sini sebab banyak jalan tak boleh lalu dipenuhi air.

“Mak cik sempat bercakap-cakap dengan menteri besar dan dia juga bertanya khabar keadaan kami warga emas,” katanya.

Hasmah berkata beliau berpuas hati apabila makanan dan kelengkapan di pusat pemindahan tersebut mencukupi.

“Sejak semalam tak putus-putus bantuan sampai…beras, makanan, tikar dan kelengkapan lain semuanya dihantar, syukur sangat-sangat,” katanya.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda