Skip to main content
Berita SarawakBerita TempatanHome

‘Alta Moda’ Ketengah Keunikan Fesyen Sarawak

By 22 Januari 2019Tiada komen2 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:
Laporan/foto: Mohd Baharruddin Mohamad/Mahdini Jaini (Sarawak)

KUCHING, 22 Jan (Malaysiaaktif) – Alta Moda Sarawak akan diadakan di Dewan Undangan Negeri Lama,Petra Jaya, Kuching  di sini pada 7 hingga 9 March  ini.

Menurut  Dato’ Raymond Valentine Jolly,Pengarah Urusan Alta Moda Sarawak (AMS) Alta Moda Sarawak, yang bermaksud High Fashion Sarawak akan mentakrifkan semula bandar Kuching sebagai model fesyen Sarawak dan ia adalah platform jenama Sarawak untuk pereka tempatan demi menyatupadukan bakat dan ciptaan mereka dalam bidang seni, budaya dan kraf.

AMS 2019 bertujuan untuk mempromosikan keindahan reka bentuk Sarawak dan Borneo yang mengilhami kepingan fesyen, mempamerkan pereka fesyen berbakat tempatan dan seni unik mereka, serta menyediakan peluang rangkaian antara pereka industri fesyen Borneo dan Antarabangsa tempatan.

Abdul Karim Rahman (tengah) mempengerusikan mesyuarat persiapan Dan Persediaan bersama dengan Lee Kim Shin (kiri) dan Snowdan Lawan (kanan) bertempat di Bangunan Baitulmakmur

Abdul Karim Rahman (tengah) mempengerusikan mesyuarat persiapan Dan Persediaan bersama dengan Lee Kim Shin (kiri) dan Snowdan Lawan (kanan) bertempat di Bangunan Baitulmakmur

Beliau berkata, membuat penampilan AMS 2019 ini nanti sebanyak 80 peratus pereka fesyen adalah dari Sarawak manakala 20 peratus adalah pereka dari Antara Bangsa,jelas beliau.

Ini bertujuan untuk menyerlahkan pelbagai warna budaya dan kepelbagaian Sarawak ke dalam aliran industri fesyen, menerapkan subjek gaya hidup sambil menekankan fesyen sebagai terasnya.

Satu lagi objektif acara ini adalah untuk menyediakan pereka dari Sarawak yang berpeluang untuk membuat tanda di negara masing-masing, dan bukannya pergi ke luar negara untuk membuat nama untuk diri mereka sendiri. Para pengikut fesyen tempatan juga mendapat peluang untuk mempunyai “fesyen yang tinggi di depan pintu mereka”.

Keindahan eksotik Borneo dan warisan kebudayaan yang kaya akan terbukti melalui pakaian batik tradisional yang diilhami, jelasnya lagi.

Alta Moda Sarawak untuk menyerlahkan kepelbagaian budaya Negeri serta menggalakkan pereka tempatan fesyen tempatan yang menjadikan gaya catwalk dalam gaya adalah Alta Moda Sarawak.

Beliau memberitahu demikian semasa Mesyuarat  persiapan Dan Persediaan yang di Pengerusikan oleh Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah bertempat di Bangunan Baitulmakmur, petang semalam.

Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan Sarawak,Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata,  ALTA MODA Sarawak telah memilih dan memberi percayaan menjadi sebahagian kempen ‘Tahun Melawat Sarawak’ dan pihaknya mahu meletakkan Sarawak di peta pelancongan sebagai destinasi pilihan di Asia Tenggara.

Alta Moda Sarawak menjemput dunia untuk melihat ke dalam hati Sarawak untuk mempamerkan keindahan estetik dan reka bentuk berani. Acara fesyen ini akan mewujudkan warisan inovasi yang berkekalan, di mana pereka yang berani yang bermimpi melampaui realiti masa kini membuka jalan bagi pelajar masa depan fesyen untuk menamatkan pengajian sebagai pereka inspirasi sendiri.

Yang turut hadir dalam, Menteri Muda Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Lee Kim Shin, Menteri Muda Belia Dan Sukan, Datuk Snowdan Lawan,Pengarah Pengarah Acara Dan Bahagian Korporat Sarawak Tourism Board, Angelina Patricia Bateman.

-ER

Tinggalkan komen anda