Skip to main content
Berita TempatanHomePutrajaya

Beli Dekoder Disah MCMC, Sirim untuk Siaran Myfreeview Berkualiti – MCMC

By 21 Oktober 2019Tiada komen2 minit bacaan

PUTRAJAYA, 21 Okt (Malaysiaaktif) – Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) mengingatkan agar rakyat negara ini membeli dekoder yang disahkan MCMC atau SIRIM Bhd bagi memastikan siaran televisyen TV Digital myFreeview yang diterima berkualiti.

MCMC dalam kenyataan hari ini berkata kualiti penerimaan siaran TV Digital myFreeview akan terjejas sekiranya pengguna menggunakan dekoder dan antena tiruan yang dijual di pasaran serta penggunaan kabel yang salah.

“MCMC mengambil maklum mengenai kekecewaan yang diluahkan segelintir rakyat terhadap kualiti penerimaan perkhidmatan siaran TV Digital myFreeview baru-baru ini.

“Usaha untuk menyelesaikan masalah berbangkit sedang diambil pada masa nyata. MCMC akan sentiasa memantau keadaan agar setiap rakyat dapat menikmati siaran TV Digital myFreeview yang berkualiti,” menurut kenyataan itu.

Justeru itu, MCMC menggariskan beberapa panduan lain bagi mendapatkan siaran berkualiti antaranya memasang dekoder ‘Digital Terestrial Televisyen’ (DTT) atau ‘Direct-To-Home’ (DTH) ke set televisyen sedia ada beserta antena Ultra Frekuensi Tinggi (UHF) luaran atau dalaman.

Selain itu, MCMC mengingatkan agar pengguna memasang antena UHF luaran yang menghala ke arah sistem pemancar TV Digital yang berdekatan bagi mendapatkan siaran.

“Penggunaan antena sedia ada juga boleh digunakan. Pastikan sebarang alatan sambungan (kabel RG6) berada dalam keadaan baik. Untuk bantuan pemasangan antena yang betul layari http://www.mytvbroadcasting.my/pemasang_berdaftar/,” menurut kenyataan itu.

Bagi mendapatkan bantuan lanjut, MCMC menasihatkan pengguna agar menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan MYTV di talian 1800-18-1088 bermula 8.00 pagi sehingga 10 malam setiap hari, termasuk cuti umum.

Peralihan siaran TV analog ke TV Digital myFreeview bermula di wilayah Tengah dan Selatan pada 30 Sept, wilayah Utara dan Timur pada 14 Okt, manakala Sabah dan Sarawak pada 31 Okt.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda