Skip to main content
Berita SelatanMANegeri Sembilan

Pelan Pengurusan Lalu lintas Daerah Kuala Pilah Sempena Tahun Baharu Cina

By 23 Januari 2020Tiada komen2 minit bacaan

Laporan/foto: Hamidah Md Drus (Kuala Pilah)

KUALA PILAH, 23 Jan (Malaysiaaktif) – Bersempena Perayaan Tahun Baru Cina yang akan disambut hujung minggu ini, ‘Pelan Pengurusan Lalu Lintas Daerah Kuala Pilah Sempena Musim  Perayaan’ telah dilaksanakan oleh Jawatankuasa Pengurusan Lalu Lintas Daerah Kuala Pilah.

Pelan yang merangkumi beberapa strategi serta inisiatif pengurusan lalu lintas itu telah dilaksanakan bermula 22 hingga 29 Januari 2020 di sepanjang Jalan Kuala Pilah ke Seremban.

Menurut Pegawai Daerah Kuala Pilah, Syahrul Nizam Saleh, strategi serta inisiatif yang terlibat ialah penutupan lampu isyarat di Jalan Kuala Pilah – Seremban sepanjang tempoh tersebut bermula dari lampu isyarat persimpangan Ampang Tinggi hingga Lampu isyarat kawasan rehat Taman Rekreasi Ulu Bendul.

“Penutupan lampu Isyarat Persimpangan Ampang Tinggi akan menyebabkan pengguna jalan raya dari arah Jalan Seremban Lama menghala ke Seremban perlu membuat pusingan ‘U’ di persimpangan lampu isyarat di hadapan Pasaraya Giant Kuala Pilah, hal ini kerana lorong menghala ke Seremban akan ditutup bagi melancarkan aliran trafik,” jelas beliau.

WhatsApp Image 2020-01-23 at 09.38.03

Persimpangan Lampu Isyarat Jalan Ampang Tinggi yang terlibat dengan inisiatif tersebut.

Syahrul turut memaklumkan bahawa beberapa persimpangan utama di bandar Kuala Pilah juga akan ditutup dalam tempoh itu, ianya melibatkan Persimpangan Jalan Undang Johol ke Jalan Perpatih dan Persimpangan Jalan Dato’ Undang Johol menuju ke Jalan Dato’ Abdul Manap.

Manakala persimpangan Jalan Dato’ Undang Johol ke Jalan Ulu Muar tetap dibuka dan hanya akan ditutup sekiranya berlaku kesesakan teruk di kawasan Bandar Kuala Pilah.

“Bagi pengguna yang ingin memasuki kawasan Bandar Kuala Pilah dari arah Jempol pula, mereka perlu melalui lorong bersebelahan dengan bank RHB Kuala Pilah atau melalui Taman Rekreasi Jalan Bukit dan seterusnya melalui Jalan Perpateh,” tambahnya lagi.

Orang ramai turut diminta untuk berkongsi maklumat bersama pengguna jalan raya yang lain melalui laman sosial rasmi pihak jawatankuasa iaitu Facebook ‘Info Trafik Rasmi Kuala Pilah – Seremban’ dan Twitter ‘@InfoTrafik_KP’ atau boleh menghubungi talian Info Trafik Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Pilah di talian 06-4842999 bagi perkongsian atau pertanyaan maklumat berkaitan keadaan trafik.

-AK

Tinggalkan komen anda