Skip to main content
Berita TengahHomePutrajaya

Sekretariat APEC Yakin SOM1 Akan Capai Matlamat

By 31 Januari 2020Tiada komen1 minit bacaan

PUTRAJAYA, 31 Jan (Malaysiaaktif) – Pengarah Eksekutif Sekrertariat Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) Tan Sri Dr Rebecca Fatima Sta Maria optimis Mesyuarat Pertama Pegawai Kanan APEC (SOM1) dan mesyuarat-mesyuarat berkaitan, akan mencapai matlamatnya.

Mesyuarat SOM1 dan mesyuarat berkaitan akan berlangsung di Putrajaya mulai 3 Feb hingga 22 Feb 2020.

Dalam temu bual yang dimuatkan di laman sesawang Sekretariat APEC, beliau berkata sekretariat itu juga akan memastikan inisiatif terdahulu yang telah membuahkan hasil, akan diteruskan dan dikekalkan.

“Bagi APEC, ada keazaman politik dalam memastikan matlamat konkrit tercapai.

“Kami mahu memberitahu seluruh dunia bahawa integrasi ekonomi serantau sangat penting, dan untuk itu kita perlu bekerjasama dalam memastikan ekonomi global terus berkembang supaya kita semua dapat meraih manfaat daripada perdagangan antarabangsa dan pertumbuhan ekonomi yang terangkum,” katanya.

Hampir 1,500 pembuat dasar, pemimpin perniagaan dan ahli akademik dari 21 negara anggota APEC akan berkumpul minggu depan untuk membincangkan dan merangka agenda dasar bagi isu-isu paling mendesak di era digital, termasuk multilateralisme, perdagangan dan pelaburan, pembangunan modal insan dan kemapanan.

– BERNAMA

Tinggalkan komen anda