Skip to main content
HomePutrajaya

Amaran Ribut Petir, Hujan Lebat Ekoran Permulaan Fasa Peralihan Monsun Khamis Ini

By 22 September 2020Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

PUTRAJAYA, 22 Sep (Malaysiaaktif) – Malaysia dijangka memasuki fasa peralihan monsun bermula Khamis ini, yang lazimnya akan berlaku ribut petir berserta hujan lebat dan angin kencang dalam tempoh yang singkat.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam kenyataan hari ini berkata keadaan cuaca itu juga berpotensi menyebabkan banjir kilat serta kerosakan struktur yang tidak kukuh.

“Semasa fasa peralihan monsun, keadaan cuaca itu biasanya berlaku pada waktu petang dan awal malam di kebanyakan kawasan negeri-negeri di pantai barat dan pedalaman Semenanjung, barat Sabah serta kawasan barat dan tengah Sarawak,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menyatakan bahawa fasa peralihan monsun itu dijangka berterusan sehingga awal November.

“Dalam tempoh ini, pada kebiasaannya langit cerah pada waktu pagi dan kawasan di rantau negara akan menerima tiupan angin lemah dari pelbagai hala yang kondusif untuk pembentukan awan ribut petir pada sebelah petang,” menurut jabatan itu.

Orang ramai dinasihatkan lebih berwaspada ketika tempoh fasa peralihan monsun serta sentiasa peka dengan ramalan dan amaran cuaca yang dikeluarkan oleh jabatan melalui laman web, aplikasi mobil myCuaca, media sosial, RakanMet dan Hotline Meteorologi Malaysia.

— BERNAMA

Tinggalkan komen anda