Skip to main content
HomeViral

Pelarian Rohingya Di Wang Kelian Dipukul Hingga Mati

By 29 Mei 2015Tiada komen3 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

 

ALOR SETAR, 29 Mei — “Walaupun sudah lebih setahun, tetapi bagi saya ia seperti baru berlaku semalam apabila saya menggali kubur, memandikan dan mengebumikan jenazahnya,” kata Mohamad Toha Naziullah, mangsa kem transit pemerdagangan manusia di Bukit Wang Burma, Wang Kelian dekat sini, tentang rakan karibnya.

Pemuda Rohingya berusia 23 tahun itu masih teringatkan nasib yang menimpa rakannya dikenali sebagai Yunus yang menjadi mangsa kepada kekejaman pengawal-pengawal di kem transit terbabit.

“Saya dan Yunus ditempatkan dalam kandang yang sama dan disebabkan umur kami yang hampir sama, kami rapat dan berjanji untuk menjaga satu sama lain daripada apa-apa bahaya ketika ditahan di kem itu,” katanya dalam temuramah eksklusif dengan Bernama pada Jumaat.

Namun beliau tidak dapat berbuat apa-apa, apabila suatu hari pengawal kem menarik rakannya keluar daripada kandang tahanan dan meminta bayaran sebanyak RM8,000 sebagai syarat membebaskannya ke Malaysia.

Yunus menurut Mohamad Toha telah memberitahu pengawal kem transit terbabit beliau telah menjelaskan RM5,500 kepada ejen sindiket pemerdagangan manusia di Myanmar, yang berjanji untuk membawanya ke Malaysia.

“Yunus beritahu dia tiada duit, selepas menjual tanah dan rumah bagi mengumpul RM5,500 yang dikehendaki oleh ejen, tetapi alasannya tidak diterima oleh pengawal terbabit yang berang,” katanya.

Disebabkan jawapan itu yang tidak memuaskan hati, Yunus telah dipukul dengan teruk tanpa sebarang belas kasihan oleh kira-kira lima pengawal kem transit itu menggunakan batang kayu dan besi, katanya.

Akibat dipukul dengan teruk oleh pengawal terbabit, rakannya itu menurut  Mohamad Toha, tidak lagi mampu bergerak atau makan dan hanya terbaring bersebelahannya di dalam kandang tahanan.

“Beliau tidak lagi boleh bercakap atau bergerak dan hanya terbaring. Matanya hanya merenung kosong. Saya menjaganya siang dan malam, tetapi beberapa hari sebelum meninggal, dia kerap meracau dan badannya sering mengigil.

“Saya sangat sedih melihat keadaan beliau dan pada hari ketiga atau keempat selepas dipukul, Yunus menghembuskan nafas terakhir di dalam kandang tahanan di sebelah saya,” katanya.

Mohamad Toha berkata beliau diarahkan oleh pengawal kem bersama-sama beberapa tahanan yang lain untuk memandikan jenazah Yunus dan mengkafankannya menggunakan kain putih yang diberikan.

Ketika dimandikan, katanya kelihatan luka dan bengkak di serata tubuh Yunus akibat kesan pukulan diterimanya daripada pengawal-pengawal kem beberapa hari sebelum itu.

“Selesai memandikan Yunus, dengan menggunakan cangkul saya dan tahanan lain menggali kubur berhampiran kandang tahanan dan mengebumikannya. Kami sempat menyedekahkan bacaan Yassin, Al-Fatihah dan beberapa surah lain. Ia ucapan selamat tinggal terakhir kepada Yunus, ” katanya.

Sepanjang dua bulan ditahan di kem transit Wang Kelian itu, Mohamad Toha berkata, beliau telah menggali dan mengguburkan sembilan jenazah tahanan yang meninggal dunia, sama ada disebabkan penyakit atau dipukul oleh pengawal.

Bagaimanapun jenazah-jenazah itu dikebumi dengan hanya berseluar pendek dan tanpa dimandikan terlebih dahulu atas arahan pengawal kem, berbeza dengan jenazah Yunus yang lengkap dikafan dan dimandi,  katanya.

Pada suatu hari, Mohamad Toha bersama beberapa lain termasuk Nurul Amin Nobi Hussein yang ditemuramah Bernama semalam, telah melarikan diri daripada kem transit terbabit.

Sementara seorang lagi pendatang Rohingya yang menjadi tahanan di kem transit pemerdagangan manusia di Padang Besar, Thailand, Jahedul Islam Abu Tahir, 25, pula berkata beliau pernah mengebumikan tujuh jenazah tahanan lelaki di dalam satu liang lahad.

“Ketujuh-tujuh mereka dipukul dengan kejam dengan belakang pistol, batang kayu dan besi kerana gagal membayar wang sebagaimana diminta oleh ejen-ejen terdiri daripada bangsa Rohingya sendiri,” katanya.

Ditahan selama lebih dua bulan tahun lepas, katanya, ketujuh-tujuh tahanan berumur antara 20 hingga 30-an itu dibunuh atas arahan tiga ejen sindiket, katanya.

Ketiga-tiga ejen terbabit berada di kem transit itu ketika ketujuh-tujuh mereka dipukul hingga mati, katanya.

Menurut Jahedul Islam, beliau merupakan seorang daripada tahanan kem yang diarahkan oleh pengawal untuk menggali kubur besar bagi menempatkan ketujuh-tujuh mangsa perlakuan kejam itu.

Tidak lama selepas peristiwa menyayat hati itu, beliau bersama beberapa yang lain berjaya melarikan diri daripada kem transit itu.

 

Tinggalkan komen anda