Skip to main content
EkonomiHomeViral

Rumah Kekal Untuk 18 Keluarga Mangsa Banjir Tanah Merah

By 5 Julai 2015Tiada komen1 minit bacaan
Kongsi artikel ini di media sosial:

 

TANAH MERAH, 5 Julai — Sebanyak 18 keluarga mangsa banjir di Tanah Merah telah menerima Rumah Kekal Baharu (RKB) manakala lima keluarga lagi akan menerima rumah masing-masing sebelum Hari Raya Aidilfitri, pertengahan bulan ini.

Pengerusi Jawatankuasa Bersama Pasca Banjir Negeri Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata lima buah rumah itu kini dalam proses pembinaan dan dalam tempoh dua minggu ini dijangka siap sepenuhnya.

“Sebanyak tujuh buah rumah lagi akan disiapkan sepenuhnya September depan,”  katanya kepada pemberita selepas menyerahkan kunci RKB kepada enam keluarga di Kampung Panjang, Gual Ipoh di sini, Sabtu.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata 30 RKB itu dibina melalui Jabatan Kerja Raya manakala 27 RKB lagi dibina melalui Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Beliau berkata keseluruhannya, sebanyak 57 keluarga mangsa banjir di jajahan Tanah Merah yang rumah mereka musnah akibat banjir pada Disember tahun lepas, akan memperoleh rumah tersebut yang disediakan kerajaan Persekutuan.

Sementara itu, seorang penerima Che Fatimah Che Lah, 29, berkata Aidilfitri ini begitu bermakna bagi keluarganya kerana dapat beraya di rumah baharu.

“Saya bersyukur sangat dan berterima kasih kepada kerajaan kerana sediakan rumah yang selesa untuk kami sekeluarga,” katanya yang tinggal lima sekeluarga.

Rumah berkenaan dilengkapi dengan tiga bilik tidur, dua bilik air, dapur dan ruang tamu.

— Bernama

Tinggalkan komen anda